Του Αντώνη Γκιόκα

Το καυτό διήμερο που ακολουθεί, Πέμπτη-Παρασκευή, θα κρίνει εν πολλοίς τις κινήσεις της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σαφής στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ο απεγκλωβισμός από το ασφυκτικό μαρκάρισμα δανειστών και κοινωνικών ομάδων που αντιδρούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και η μετατόπιση της ατζέντας σε πεδίο που θεωρούν προνομιακό για τους ίδιους.

Η κατάθεση σήμερα το απόγευμα της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι ο κρυφός άσσος που πιστεύουν ότι κρύβουν στο μανίκι τους οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Η περίοδος που επιλέχθηκε προκειμένου να ξεκινήσει η fast track διαδικασία με την οποία θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός αδειοδότησης, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο, εκτιμούν πως σε αυτή την δύσκολη για αυτούς συγκυρία, θα δοθεί στην κοινωνία το μήνυμα πως η κυβέρνηση συγκρούεται με τα συμφέροντα και τηρεί τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα, θα προσπαθήσουν να εμφανίσουν την Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνη για το ναυάγιο της συναίνεσης στην συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, κατηγορώντας την ταυτόχρονα ως εμπροσθοφυλακή της «διαπλοκής».

Παράλληλα με την Βουλή, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες και στο Eurogroup. Μπορεί στην συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην υπάρξουν αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο, στο Μαξίμου περιμένουν να λάβουν ένα σήμα για τις προθέσεις των δανειστών και τον χρόνο κατά τον οποίο θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής του κουαρτέτου.

Παρότι από το εξωτερικό έρχονται μηνύματα για σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις ελληνικές προτάσεις και τις αξιώσεις των δανειστών, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει πίεση για την λήψη νέων μέτρων. Ταυτόχρονα όμως, συνεχίζεται σε καθημερινή βάση και η αναλυτική αποστολή στοιχείων προς τους θεσμούς -κάτι που ζητάνε μετ΄επιτάσεως-, έτσι ώστε να έχουν σαφή εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα του 2016 και των επόμενων ετών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση. Στην Αθήνα θεωρούν πως το κλειδί που ανοίγει τις πύλες της αξιολόγησης είναι η συμφωνία επί του ασφαλιστικού.

Στο εσωτερικό μέτωπο και στις αντιδράσεις των αγροτών και των ελευθέρων επαγγελματιών, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την τακτική «μαστίγιο και καρότο». Αφενός θα διατηρήσει ανοιχτές τις πύλες του διαλόγου, εμφανιζόμενη έτοιμη για μικροαλλαγές σε επιμέρους ζητήματα, όμως βάση για τον οποιοδήποτε διάλογο θα αποτελέσει το σχέδιο Κατρούγκαλου. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τους αγρότες, εκτιμούν πως μετά το συλλαλητήριο της Παρασκευής οι αντιδράσεις θα καταλαγιάσουν και το ενιαίο μέτωπο θα εμφανίσει ρωγμές που θα τους οδηγήσει στον δρόμο του διαλόγου.