Του Πάνου Ρασσιά

Το χαρτί της αντισυνταγματικότητας θα χρησιμοποιήσει η ΝΔ στη σκληρή μάχη που θα δοθεί απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένεται να καταθέσουν τυπικά το σχετικό αίτημα κατά την έναρξη της συζήτησης που αναμένεται θυελλώδης, ωστόσο η μπάλα είναι στην κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία και θα το απορρίψει, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η συζήτηση επί της διάταξης Παππά.

Το λόγο από την πλευρά της ΝΔ αναμένεται να λάβει ο πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και παρέμβαση Μητσοτάκη ανάλογα με την πορεία της συνεδρίασης και το πώς θα κινηθεί κοινοβουλευτικά ο Αλέξης Τσίπρας. Στα όπλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και αυτό της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Πολιτικά τα στελέχη της ΝΔ θα μιλήσουν για «αντισυνταγματική ενέργεια», καθώς όπως θα εξηγήσουν, το κομμάτι των αδειών οφείλει να το έχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που είναι και η αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφασίζει διαφορετικά και υπονομεύει την ανεξαρτησία των Αρχών, από τη Συγγρού ξεκαθαρίζουν, ότι δεν εμπλέκονται στη διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό από το βήμα της Βουλής, η ΝΔ θα κατηγορήσει ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι ενώ μιλά δήθεν κατά της διαπλοκής, ανακοινώνοντας στο υπουργικό Συμβούλιο τις τέσσερις άδειες, «χτίζει ο ίδιος σύστημα διαπλοκής, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του», όπως θα πουν χαρακτηριστικά. «Υπονομεύει την ανεξαρτησία των θεσμών και οικοδομεί ένα κομματικό κράτος», θα προσθέσουν τα γαλάζια στελέχη.

Μάλιστα με αφορμή τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, από την αξιωματική αντιπολίτευση θα τονιστεί πως η κυβέρνηση μπροστά στο κύμα αγανάκτησης και οργής όλων των κοινωνικών ομάδων, χαράζει εναγωνίως την τελευταία γραμμή άμυνάς της: Ότι δήθεν όλοι οι άλλοι - αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, Σώματα Ασφαλείας, κόμματα - υπηρετούν τη διαπλοκή, εκτός από εκείνην.

Εντύπωση προκάλεσε στα στελέχη της ΝΔ, όπως έλεγαν στο newpost.gr και η κυνικότητα του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά με την οποία απάντησε όταν ρωτήθηκε στο Mega για το μπαράζ απολύσεων εργαζομένων που θα υπάρξει αν κλείσουν κάποιοι από τους υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ανάλγητο και μόνο αριστερό δεν είναι να λες πως «αν κάποιος φοβάται ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας αν κλείσουν κανάλια, τότε να κάνουμε το πλαφόν από 400 εργαζόμενους στους 500 σε αυτά που θα υπάρχουν», σημείωναν χαρακτηριστικά.