Συνεχίζεται αμείωτη η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Μετά την επιστροφή της μπάλας στο γήπεδο της τρόικας από την Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και την επισροφή της από τον Τόμας Βίζερ και πάλι στην ελληνική πλευρά, στο παιχνίδι μπήκε χθες ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τα εξής δεδομένα στη διαπραγμάτευση:

  • Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν κατά 1% και όχι 1,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Επ' αυτού ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαιτέρως αυστηρός σε βαθμό μάλιστα που προκάλεσε εντύπωση, καθώς τόνισε:

Η πρόταση αυτή είναι απολύτως συμβατή με το γράμμα της συμφωνίας και είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή και από τους θεσμούς.

Το πώς θεωρείται όμως ως αυτονόητο κάτι σε μία διαπραγμάτευση η οποία έχει ήδη αποδειχθεί ιδιαιτέρως σκληρή, είναι κάτι που δεν εξήγησε ο πρωθυπουργός. Ειδικά στο θέμα της αύξησης των εισφορών για το οποίο οι δανειστές από την πρώτη στιγμή έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους.

  • Θα τηρηθούν απολύτως οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα όπως είπε ο πρωθυπουργός: 

Δεν θα κόψουμε για δωδέκατη φορά τις συντάξεις. Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία. Δεν θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις.

Στην ουσία ο πρωθυπουργος έκλεισε μονομερώς τέσσερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης δίνοντας δημόσια εντολή στους Υπουργούς του να μην τα συζητήσουν. Εκτός από τις κύριες συντάξεις και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (για τα οποία έχει ήδη χυθεί πολύ μελάνι) έκλεισαν δύο άλλα μέτωπα τα οποία για την ώρα δεν έχουν φτάσει ακόμη στην ουσία της διαπραγμάτευσης: Οι ομαδικές απολύσεις και τα κόκκινα δάνεια της πρώτης κατοικίας. Στην πραγματικότητα όμως ο πρωθυπουργός έκανε το ακριβώς αντίθετο. Όχι μόνο δεν έκλεισε αυτά τα ζητήματα, αλλά περιέπλεξε την διαπραγμάτευση καθώς είναι σαφές ότι οι δανειστές και θα θελήσουν να τα συζητήσουν και θα τα θέσουν ως όρο για να κλείσουν τη διαπραγμάτευση. Και μάλιστα θα απαιτήσουν και νέα μέτρα εφόσον δεν υιοθετηθούν λύσεις όπως εκείνοι τις θέλουν.

Και όλα αυτά έγιναν μόλις 24 ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου σημερινού Eurogroup το οποίο και αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς το χρόνο επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα. Η κυβέρνηση βέβαια καίγεται να κλείσει την αξιολόγηση ει δυνατόν μέσα στο Φεβρουάριο και επιπλέον αναζητά ολοκλήρωση ακόμη και μέσα σε 10 ημέρες, κάτι που δήλωσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο Γιώργος Σταθάκης.

Η πιθανότητα να εξελιχθούν γρήγορα τα πράγματα πάντως -μετά και τις σημερινές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού- δείχνει πολύ μικρή, καθώς αναμένεται η απάντηση των Ευρωπαίων. Θα έρθει με την μορφή της ενδιάμεσης έκθεσης προόδου που θα παρουσιάσεί σήμερα στις Βρυξέλλες και εκτός από το ασφαλιστικό θα καταγράψει κι άλλες ανοιχτές πληγές. Οι θεσμοί ζητούν όχι μόνο να εφαρμοσθούν τα μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί αλλά και επιπλέον μέτρα για να βγει ο φετινός προϋπολογισμός. Ζητούν να είναι λειτουργικό το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων πριν τελειώσει η αξιολόγηση και να αποκομματικοποιηθεί η δημόσια διοίκηση.

Το καμπανάκι του Στουρνάρα
 
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Βουλή, καθώς χτύπησε καμπανάκι κινδύνου μιλώντας για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.

«Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, για να μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα -τόνισε. Θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων. Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν σε αδιέξοδο. Κάθε ώρα που αποτυγχάνουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, το κλίμα επιβαρύνεται».
 
Εκείνο πάντως που έκανε την περισσότερη εντύπωση ήταν η τοποθέτηση του Διοικητή υπέρ της μείωσης των συντάξεων έναντι της αύξησης των εισφορών. Όπως είπε, η Ελλάδα πληρώνει τις υψηλότερες συντάξεις στον ΟΟΣΑ. Και συνέχισε:

Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών. Έχουμε πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, άρα μικρές δυνατότητες διοχέτευσης χρημάτων στον άνεργο, στην επιμόρφωση και στις οικογενειακές παροχές. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας.