«Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα, στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2011, από τους ελέγχους, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα. Μόνο σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία -ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ- έχουν εξοικονομηθεί 433 εκατομμύρια ευρώ», δηλώνει σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, μέχρι τον Σεπτέμβριο όλα τα ταμεία θα έχουν συνδεθεί ενώ το 2010, υπήρξε όφελος ενός δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η υπουργός αναφέρει ότι μόνο στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, εντοπίστηκαν 4500 περιπτώσεις που οι δικαιούχοι είχαν πεθάνει αλλά κάποιοι άλλοι ελάμβαναν τις επικουρικές τους συντάξεις ζημιώνοντας ετησίως το Ταμείο με 16 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη, δεκαοκτώ χιλιάδες περιπτώσεις που ελάμβαναν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται και επιβαρύνονταν τα Ασφαλιστικά Ταμεία με 50 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως, εντόπισαν οι διασταυρώσεις στοιχείων σε ΟΑΕΔ και ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, τα χρήματα αυτά και όσα εξοικονομηθούν από τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων, θα δοθούν για τη στήριξη όσων έχουν πραγματική ανάγκη.

Αναφερόμενη στο μειωμένο μισθολόγιο για νεοπροσλαμβανόμενους ανέργους έως 24 ετών, τονίζει ότι πρώτον «δίνεται μια σημαντική ευκαιρία» για την ένταξη στην αγορά εργασίας χιλιάδων νέων που σήμερα είναι άνεργοι, θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και αποτελεί ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις χωρίς απολύσεις.

Η υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζει ότι «οι πολίτες αναζητούν έναν πειστικό και αξιόπιστο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση», τονίζει, όμως, ότι απαιτείται επίπονη και συνεχής προσπάθεια για πολλά χρόνια. Το δημοσιονομικό σκέλος, προσθέτει, περιλαμβάνει σκληρά και δύσκολα μέτρα, όσο βρισκόμαστε υπό επιτήρηση από τους δανειστές μας και η στρόφιγγα της χρηματοδότησης παραμένει κλειστή».

Τέλος, επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει άσπρο -μαύρο», αλλά κάθε ρύθμιση και μέτρο που λαμβάνεται απαιτεί πειστική τεκμηρίωση.


Πηγή: Τα Νέα/ΑΠΕ-ΜΠΕ