Κινήσεις εκτόνωσης στα μπλόκα των αγροτών επιχειρεί η Κυβέρνηση και για το λόγο αυτό ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο ασφαλιστικό , ωστόσο τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει ή να ανακοινωθεί εάν δεν αποφασίσουν οι αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών , γεγονός που καθιστά και το νομοθετικό έργο δύσκολο και υπό αίρεση. Το Κουαρτέτο απέρριψε τις προτάσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου , αφού ο Υπουργός Εργασίας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που δεν προέβλεπε τη μείωση του 1% του ΑΕΠ για φέτος, της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αν και η Ελληνική πλευρά επέμεινε πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ως στόχο καταρχήν τη βιωσιμότητα του συστήματος , οι δανειστές από την δική τους πλευρά ζητούσαν μόνο περικοπές και σαρωτικές αλλαγές για τους αγρότες και τη φορολογία τους.

Παρά το γεγονός ότι ξεκινά σήμερα ένα ακόμα κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα που θέλει διακαώς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση , η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Εργασίας τροποποιεί ορισμένες προβλέψεις για το αγροτικό.

Έτσι δεν αποκλείεται να μπορέσουν να γίνουν αλλαγές σε ότι αφορά στον ΟΓΑ κάτι που από την πρώτη στιγμή είχε αφήσει ανοιχτό η Κυβέρνηση. Το newpost επικοινώνησε με τον Υπουργό Εργασίας που όμως δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του , ρίχνοντας το γάντι στην πλευρά των αγροτών ώστε να προσέλθουν στο διάλογο.

Το προηγούμενο παράδειγμα με τους μηχανικούς έδειξε πως όταν υπάρχει θέληση , υπάρχει και λύση, στον αντίποδα αδιέξοδο παραμένει με τους δικηγόρους οι οποίοι αποφάσισαν να μην προσέλθουν στον διάλογο .

Μένει να δούμε εάν οι αγρότες σηκώσουν το γάντι προσέλθουν στον διάλογο και τελικά βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε εκείνους και την Κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως ζητούν:

  • Παραμονή του ΟΓΑ ως κύριου ασφαλιστικού φορέα των αγροτών (υγεία + συνταξιοδότηση)
  • Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης των αγροτών με την ασφάλιση σ αυτόν, όλων των αγρεργατών (Ελλήνων και αλλοδαπών) μέσω του εργοσήμου.
  • Εξυγίανση του ΟΓΑ και απαλλαγή του από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις, την αναδιάρθρωσή του (μέσα από μια σοβαρή αναλογιστική μελέτη) ώστε καταστεί ένας υγιής και αυτόνομος ασφαλιστικός Οργανισμός χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για τον αγρότη – ασφαλισμένο.