current views are: 3

11 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση11:38

Δρίτσας: Μέχρι τέλος του μήνα τα hot spots – Αν εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες θα τους μοιράσουμε σε όλη τη χώρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν λειτουργήσει τα πέντε hot spots μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όπως έχει δεσμευτεί η χώρα και διάφορα στελέχη της κυβέρνησης προαναγγέλλουν εδώ και καιρό, άφησε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.

Δημοσίευση 11:38’

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν λειτουργήσει τα πέντε hot spots μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όπως έχει δεσμευτεί η χώρα και διάφορα στελέχη της κυβέρνησης προαναγγέλλουν εδώ και καιρό, άφησε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν λειτουργήσει τα πέντε hot spots μέχρι τις 15 -το πολύ 18- Φεβρουαρίου, όπως έχει δεσμευτεί η χώρα και διάφορα στελέχη της κυβέρνησης προαναγγέλλουν εδώ και καιρό, άφησε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λέγοντας ότι : «Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμώ ότι θα έχουν λειτουργήσει τα πέντε hot spots (κέντρα καταγραφής μεταναστών και προσφύγων) στα νησιά του Αιγαίου και τα δύο προαναχωρησιακά κέντρα στο Σχιστό, στην Αθήνα, και στη Σίνδο, στη Θεσσαλονίκη».

Παράλληλα, δεν απέκλεισε και αυτός το ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες σε ελληνικό έδαφος αλλά, όπως είπε, σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο τότε η κυβέρνηση  θα αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου η διαδικασία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία η δύο περιοχές, αλλά να διαχυθεί σε όλη την επικράτεια για να είναι διαχειρίσιμη με ανθρώπινους όρους.

Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στις τοπικές κοινωνίες να μιμηθούν τους νησιώτες, που με ελάχιστες εξαιρέσεις διαχειρίστηκαν το προσφυγικό ζήτημα, ενώ δεν απέκλεισε τον κίνδυνο εγκλωβισμού μεταναστών στη χώρα μας, εάν κάποιες γειτονικές χώρες, μπροστά στις δύσκολες εξελίξεις, επιλέξουν το κλείσιμο συνοριακών εισόδων.

«Η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις και ενέργειες, που πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, ώστε να αποφευχθεί αυτό το γεγονός» ανέφερε ο κ. Δρίτσας και χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση» τη δημιουργία των hot spots και των προαναχωρησιακών κέντρών.

Αναφορικά με τυχόν εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι εάν η Ευρώπη πιστεύει πως μπροστά στην αδυναμία να πάρει γενναίες και συνεκτικές αποφάσεις συνεργασίας, η λύση είναι η ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση για τη διαχείριση του προβλήματος, τότε «κάνει μεγάλο λάθος».

«Ας εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες να νικήσει η δημοκρατική και φιλελεύθερη Ευρώπη απέναντι στη ρατσιστική και ξενοφοβική Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας και υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου είναι ένα αγαθό που πρωτίστως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με την ορθολογική διαχείριση του προσφυγικού και με συνεργασία όλων των χωρών».

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα συνάντηση με τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις μπροστά στην κάμερα ο πρωθυπουργός: «Πρέπει να μοιράσουμε τα βάρη και να μην ξεχνάμε ότι η καταγωγή των περισσοτέρων είναι προσφυγική και ότι έχουμε και βιώματα ως Έλληνες».


σχετικα αρθρα