current views are: 8

11 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση11:48

Ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ κατευθύνεται στο Αιγαίο – Δεκτό και το αίτημα της Ελλάδας (Βίντεο)

Ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα κατευθυνθεί «χωρίς καθυστέρηση» προς το το Αιγαίο, προκειμένου να συμμετάσχει σε επιχείρηση παρακολούθησης για το προσφυγικό, έπειτα από κοινό αίτημα Γερμανίας, Τουρκίας, αλλά και την Ελλάδας… 

Δημοσίευση 11:48’

Ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα κατευθυνθεί «χωρίς καθυστέρηση» προς το το Αιγαίο, προκειμένου να συμμετάσχει σε επιχείρηση παρακολούθησης για το προσφυγικό, έπειτα από κοινό αίτημα Γερμανίας, Τουρκίας, αλλά και την Ελλάδας… 

Ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα κατευθυνθεί «χωρίς καθυστέρηση» προς το το Αιγαίο, προκειμένου να συμμετάσχει σε επιχείρηση παρακολούθησης για το προσφυγικό, έπειτα από κοινό αίτημα Γερμανίας, Τουρκίας, αλλά και την Ελλάδας… Αυτό που δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, στις ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ και των αρμοδίων Υπουργών, είναι ο χώρος στον οποίο θα δράσει το ΝΑΤΟ, μετά τη δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, ότι η επιχείρηση μπορεί να γίνει μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την πλευρά του, ο έλληνας Υπουργός, Πάνος καμμένος σημείωσε από τις Βρυξέλλες ότι ”η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου”.

Την έναρξη της επιχείρηση, μετά την αποδοχή του αιτήματος, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών Αμυνας των Συμμάχων στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται, ότι το Βερολίνο, η Αγκυρα και η Αθήνα ζήτησαν χθες το βράδυ επισήμως από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ την οργάνωση «αποστολής παρακολούθησης στο Αιγαίο Πέλαγος».

Ο Γιενς Στόλτενμπεργκ παρουσίασε τη ναυτική επιχείρηση, τονίζοντας ότι ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη «μόνιμη ναυτική δύναμη»…να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης. 

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει και να συμμετάσχει σε μία ναυτική επιχείρηση παρακολούθησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», ανακοίνωσε και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ, τονίζοντας ότι όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή. «Οι τρεις χώρες (Γερμανία, Τουρκία, Ελλάδα) επεσήμαναν την ανάγκη για το ΝΑΤΟ να δράσει γρήγορα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως σύμφωνες, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση των τριών χωρών συνίσταται στην «επέκταση της ναυτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, η οποία σήμερα τελεί υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, ώστε να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση».

Συγκεκριμένα, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο , στο οποίο συμμετέχουν οι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έδωσε εντολή προς τις στρατιωτικές αρχές να γνωμοδοτήσουν για τους τρόπους πραγματοποίησης αυτής της επιχείρησης. Οι τρόποι δράσης των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο θα εξετασθούν στη συνέχεια από το Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και μετά θα πρέπει να δοθεί πράσινο φως για τη στρατιωτική επιχείρηση από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. 

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε στη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.  «Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε με ταχύτητα», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας.

Θα είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε αρνηθεί να εμπλακεί στην χειρότερη ποσφυγική κρίση που γνωρίζει η Ευρώπη από το 1945, πραγματοποιεί τέτοια επιχείρηση παρακολούθησης, ενώ ήδη εντός της Ελλάδας εκφράζονται φόβοι για τα κεκτημένα της Ελλάδας στο Αιγαίο, μετά την εμπλοκή στα Ίμια και την κατάληξη με τις γκρίζες ζώνες. 

Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ


σχετικα αρθρα