current views are: 5

11 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση12:34

Κυνική ομολογία Ερντογάν – Δηλώνει «περήφανος» για τον εκβιασμό στην Ε.Ε

Επιβεβαιώνει και με το παραπάνω τις διαρροές για εκβιασμό στις πλάτες των προσφύγων ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Δημοσίευση 12:34’

Επιβεβαιώνει και με το παραπάνω τις διαρροές για εκβιασμό στις πλάτες των προσφύγων ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Επιβεβαιώνει και με το παραπάνω τις διαρροές για εκβιασμό στις πλάτες των προσφύγων ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Είμαι υπερήφανος που το είπα. Υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των προσφύγων και είπαμε στους Ευρωπαίους ότι λυπούμαστε, θα ανοίξουμε τις πύλες και θα πούμε ”αντίο” στους μετανάστες», είπε, με περίσσειο θράσος. 

Μόλις πριν από δυο μέρες είδε το φως της δημοσιότητας ο διάλογος Ερντογάν με τους ευρωπαίους αξιωματούχους για το προσφυγικό, όταν ο τούρκος πρόεδρος εκβίαζε προκειμένου να λάβει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έγγραφα αυτά, που είχε δημοσιεύσει το euro2day.gr,  στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, στις 16 Νοεμβρίου και όταν είχε ήδη συμφωνηθεί το λεγόμενο Action Plan μεταξύ Τουρκίας και Κομισιόν ο τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν συνδέσει το προσφυγικό με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα στείλει με λεωφορεία πρόσφυγες σε Ελλάδα και Συρία και θα αφήσει τους πρόσφυγες, ακόμα και μικρά παιδιά να πνίγονται στις ακτές της, και ότι δεν αν δεν λαμβάνει κάθε χρόνο τουλάχιστον 3 δις. ευρώ ως ενίσχυση δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τα εν λόγω έγγραφα είναι ότι η Κομισιόν φέρεται πως καθυστέρησε σκόπιμα τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, μετά από αίτημα του ιδίου του Ερντογάν για να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.

«Εάν μας δίνετε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες», φέρεται να είπε ο τούρκος πρόεδρος στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.

Όταν ο Τουσκ προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα ήταν δάνεια ώστε να διασφαλιστεί και η Ευρωζώνη και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, ο Ερντογάν φέρεται ότι τον διέκοψε λέγοντας ότι η χώρα του ήδη δαπάνησε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατόπεδα προσφύγων που είναι «υπόδειγμα» και ότι ο ίδιος δεν επιδέχεται συστάσεις.


σχετικα αρθρα