Συγκλονισμένος είναι ο πολιτικός κόσμος από την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στη νήσο Κίναρο, με τους δύο νεκρούς και τον έναν αγνοούμενο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ όλοι εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων.

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα. Ζήτησα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε δική του ανακοίνωση σημείωνε:

Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για τον θάνατο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια άσκησης στο Αιγαίο. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι αιτίες του τραγικού αυτού συμβάντος που στέρησε τη ζωή των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού εν ώρα καθήκοντος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες, δήλωσε πως σήμερα είναι ημέρα πένθους για τον ελληνικό λαό και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Έλληνες Αξιωματικοί, εν καιρώ ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων, εκτελώντας την υπηρεσία τους, το καθήκον τους, τον όρκο που έδωσαν όταν κατατάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως το υπουργείο Άμυνας, η κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός και ο πολιτικός κόσμος είναι δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως αισθάνεται βαθιά θλίψη για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου και επισημαίνει:

Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε. Συγκλονισμένος, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην τουρκική ΝΟΤΑΜ, μετά την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στη νήσο Κίναρο, ο κ. Κουμουτσάκος τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη και απολύτως αβάσιμη». Για τις ενέργειες έρευνας και διάσωσης ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ τόνισε οτι η Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένη αρμοδιότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η σημερινη νέα τουρκική αμφισβήτηση προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Βέβαια, δεν είναι άγνωστη πρακτική για την Τουρκία» σημείωσε.Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, χαρακτήρισε «αποφράδα» τη σημερινή ημέρα, καθώς «όλη η Ελλάδα θρηνεί για τα παιδιά της που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα».

Το Ποτάμι με ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του «στις οικογένειες των ηρωικών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.

«Η πατρίδα μας τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται για πάντα. Το Ποτάμι συμπαραστέκεται αμέριστα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που παρ΄ όλες τις θυσίες που έχει υποστεί, επιτελεί με μεγάλη ευσυνειδησία καθημερινά το καθήκον του με κίνδυνο της ζωής του», προσθέτει το Ποτάμι.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τονίζει:

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πράγματι μια οικογένεια που υπηρετεί με φιλότιμο,  επαγγελματισμό και αυτοθυσία, τον Ελληνικό λαό και τη χώρα. 

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ζητά να διερευνηθούν τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Και η Ένωση Κεντρώων εξέφρασε τα συλλυπητήριά της, υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει σημασία είναι η συμπαράσταση μας στην θλίψη και στην οδύνη των συγγενών τους».