του Τάσου Τσιφόρου

Και επισήμως, πλέον, στο δρόμο για το τακτικό Συνέδριο του Απριλίου εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία καθώς ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, σήμερα, να ανακοινώσει την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας.

Πιστός στο σχέδιο των «111 ημερών», που είχε περιγράψει κατά την εσωκομματική εκλογική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει μία πορεία που θα έχει ως στόχο την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, προκειμένου αυτό να αποκτήσει νέες λειτουργικές δομές και, κυρίως, να ανοίξει διαύλους αμφίδρομης επικοινωνίας με τη βάση των μελών της Νέας Δημοκρατίας.

Η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου φέρεται να είναι (σ.σ. αντί της αρχικές 15-17 Απριλίου) το τριήμερο 22 με 24 Απριλίου, προκειμένου – όπως σημείωνε ο κ. Μητσοτάκης – την 1η Μαϊου (ανήμερα Πάσχα), η Νέα Δημοκρατία να είναι οργανωτικά έτοιμη να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο του Συνεδρίου θα βρεθούν οι αλλαγές στη δομή και στο καταστατικό του κόμματος, όχι όμως και το ιδεολογικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος του κόμματος, άλλωστε, δεν έχει κανένα λόγο να ανοίξει μία συζήτηση, που ενδεχομένως θα προκαλούσε εσωκομματικές τριβές χωρίς, μάλιστα, να προσθέτει το παραμικρό στην προσπάθεια της Ν.Δ. να αποτελέσει αξιόπιστη πολιτική επιλογή διακυβέρνησης της χώρας.

Στην πορεία, που ανοίγει σήμερα, προς το Συνέδριο, ο κ. Μητσοτάκης και η οργανωτική ομάδα (βαρύνοντα ρόλο έχουν οι Λ. Αυγενάκης και Μιλτ. Βαριβιτσιώτης) αναμένεται να θέσουν σειρά κρίσιμων ζητημάτων σε διαβούλευση με τα μέλη, προκειμένου να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές που θα αποτελέσουν την εισήγηση της ηγετικής ομάδας προς το σώμα των συνέδρων.

Μία κρίσιμη παράμετρος της συνεδριακής διαδικασίας, η οποίας περνά μέσα και από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου στην ΟΝΝΕΔ, είναι και η αποτύπωση των νέων ισορροπιών μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην Προεδρία της Ν.Δ. Προφανώς και ο νέος Πρόεδρος (όπως κάθε πρόεδρος κόμματος) επιθυμεί να βεβαιώσει και στα κομματικά όργανα το αποτέλεσμα της κάλπης του Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή, πάντως, που και οι υπόλοιπες φυλές του κόμματος θα επιδιώξουν να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν τα ερείσματά τους. Κάτι που, εκ των πραγμάτων, θα οδηγήσει και σε μία, ενδεχομένως σκληρή, μάχη μηχανισμών που ήδη έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο.