του Ιωάννη Μαρτέλλου

  
Η πολεμική στάση που εγκαινίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον της κυβερνήσεως δεν ήταν τυχαία και θα συνεχισθεί το επόμενο διάστημα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε όλα τα μέτωπα της αντιπαράθεσης.
 
Η τακτική αυτή επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στοχεύει στη φθορά της κυβέρνησης και στην ακύρωση του σχεδίου που η ίδια έχει βαφτίσει «μεταρρυθμίσεις» ώστε να καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ότι οι αλλαγές που προωθεί δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.
 
Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να εδραιωθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο εξόντωσης πολλών κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που πλέον είναι συντεταγμένα απέναντί της.
 
Τα χτυπήματα στην κυβέρνηση θα κλιμακωθούν εντός και εκτός Βουλής και θα γίνουν ακόμη πιο «σκληρά» και προσωπικά σε βάρος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να μην παραμένει εκείνος στο απυρόβλητο υπεράνω των λαθών της κυβέρνησής του.

Για τη νέα ηγετική ομάδα της Ν.Δ. η στάση αυτή υπαγορεύεται στην παρούσα φάση κατ' αρχάς από την ανάγκη συσπείρωσης της παράταξης αλλά και από την εκτίμηση βάσει της οποίας η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολλά αδιέξοδα σύντομα και πρέπει να πληγωθεί καίρια όπου δύναται με αμφισβήτηση των βασικών πολιτικών της στόχων και επιδιώξεων.

Η γκρίνια και οι αμφιβολίες που διατυπώνονται πλέον ευθέως και όχι με τη μορφή ψιθύρων στη Συγγρού δεν φαίνεται να ενοχλούν την ηγεσία, που επιμένει στην τακτική της και υπόσχεται περισσότερο δυναμισμό προσεχώς.

Η επιλογή της ευθείας σύγκρουσης με την κυβέρνηση, επιμένουν οι συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη θα αποδώσει σταδιακά και λένε ότι με το ασφαλιστικό ο Πρωθυπουργός εδέχθη σημαντικό πλήγμα που θα καταγραφεί στις επόμενες μετρήσεις.
 
Λέγεται μάλιστα ότι ήδη στη Συγγρού έχουν στα χέρια τους δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους για το θέμα του ασφαλιστικού και γι' αυτό θα συνεχίσουν αυτή τη στάση.

Πολλοί λένε ότι δεν αρκεί να χτυπά κανείς την κυβέρνηση αλλά πρέπει να προβάλλει και το εναλλακτικό σχέδιό του για να αποσπάσει τη θετική στάση των πολιτών. Τα στελέχη που διατυπώνουν αμφιβολίες και εκφράζουν αγωνία δεν έχουν προσωπικούς λόγους να αμφισβητούν τις κινήσεις της ηγεσίας. 
Στην κριτική τους δεν υπάρχει το στοιχείο της αμφισβήτησης της ηγετικής παρουσίας του Κυρ. Μητσοτάκη αλλά κυρίως η αγωνία για το αν η Ν.Δ. θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη φθορά που υφίσταται η κυβέρνηση.