Διπλό μήνυμα σε Ελλάδα και Πορτογαλία έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου όπως ανέφερε θα συζητηθεί η οικοδόμηση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη.

Σε δηλώσεις του, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως η Ευρωζώνη θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του προγράμματος. Ωστόσο επεφύλασσε και ένα σχόλιο για την Πορτογαλία. «Θα τη συμβούλευα να μην εκτροχιάζεται από την οδό των μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Είναι επικίνδυνο για τη Λισσαβόνα να συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές.

Βλέπουμε ότι οι αγορές είναι ήδη νευρικές για την Ελλάδα, συμπλήρωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Σχολιάζοντας τις αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που πλήττουν κυρίως τις μετοχές μεγάλων τραπεζών, είπε: «Πιστεύω ότι εν μέρει οφείλονται στην υπερβολική αντίδραση των αγορών» και ότι εν μέρει οφείλονται στην υπερβολική επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι επενδυτές.

Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει το γεγονός ότι πλήττονται οι μετοχές της Deutsche Bank, οι οποίες υπέστησαν πτώση κατά 6% και πλέον μερικά λεπτά μετά τις δηλώσεις του υπουργού, ο Σόιμπλε απάντησε πως «στο μυαλό μου πάντοτε επικρατούν η συγκέντρωση και η ηρεμία πριν από τις συνόδους του Eurogroup».