current views are: 4

11 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση14:59

Μοσκοβισί: Κλειδί για την επιστροφή του κουαρτέτου ασφαλιστικό και δημοσιονομικά

Πιθανή την επιστροφή των επικεφαλής θεσμών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες εφόσον συνεχιστεί η πρόοδος στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα δημοσιονομικά βλέπει ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Δημοσίευση 14:59’

Πιθανή την επιστροφή των επικεφαλής θεσμών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες εφόσον συνεχιστεί η πρόοδος στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα δημοσιονομικά βλέπει ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Πιθανή την επιστροφή των επικεφαλής θεσμών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες εφόσον συνεχιστεί η πρόοδος στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα δημοσιονομικά βλέπει ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε δηλώσεις του πριν το Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας, και ενώ προηγήθηκε το μεσημέρι κατ’ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, είπε ότι «οι εργασίες προχωράνε καλά. Ο διάλογος είναι εποικοδομητικός».

Όπως ανέφερε, η δουλειά σε «τεχνικό επίπεδο» συνεχίζεται ενώ σημείωσε ότι η διατήρηση αυτού του ρυθμού θα επιτρέψει και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι «συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα προχωράει».

Αισιόδοξος για την  πορεία των διαπραγματεύσεων στo πλαίσιo της πρώτης αξιολόγησης εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση βέβαια καίγεται να κλείσει την αξιολόγηση ει δυνατόν μέσα στο Φεβρουάριο και επιπλέον αναζητά ολοκλήρωση ακόμη και μέσα σε 10 ημέρες, κάτι που δήλωσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο Γιώργος Σταθάκης.

Η πιθανότητα να εξελιχθούν γρήγορα τα πράγματα πάντως -μετά και τις σημερινές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού- δείχνει πολύ μικρή, καθώς αναμένεται η απάντηση των Ευρωπαίων.

Θα έρθει με την μορφή της ενδιάμεσης έκθεσης προόδου που θα παρουσιάσεί σήμερα στις Βρυξέλλες και εκτός από το ασφαλιστικό θα καταγράψει κι άλλες ανοιχτές πληγές. Οι θεσμοί ζητούν όχι μόνο να εφαρμοσθούν τα μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί αλλά και επιπλέον μέτρα για να βγει ο φετινός προϋπολογισμός. Ζητούν να είναι λειτουργικό το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων πριν τελειώσει η αξιολόγηση και να αποκομματικοποιηθεί η δημόσια διοίκηση.

 


σχετικα αρθρα