Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε στην κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής, ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτάς σε μια προσπάθεια να δώσει εξηγήσεις για την επίμαχη τροπολογία που προκάλεσε αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός υπενθύμισε πως το Μέγαρο Μουσικής προέκυψε από μια συμφωνία που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 80’ μεταξύ των Φίλων της Μουσικής και του Ελληνικού Δημοσίου που περιελάβανε δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εθνική Τράπεζα.

Όπως εξήγησε τα δάνεια αυτά δόθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, γεγονός που το υποχρέωνε να πληρώνει τα χρέη του Μεγάρου. «Το γιατί άργησε να φτιαχτεί η σύμβαση έχει σχέση με συσχετισμό δυνάμεων και τις παραχωρήσεις των τότε κυβερνήσεων προς τους Φίλους της Μουσικής», δήλωσε ο υπουργός και σημείωσε πως οι Φίλοι της Μουσικής έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν τη μουσική βιβλιοθήκης, καθώς και να έχουν δυνατότητα να κάνουν κάποιες μουσικές εκδηλώσεις ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την κρατικοποίηση του Μεγάρου συμφώνησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας πως το κόμμα του θα ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία.