Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και έπειτα από έντονη αντιπαράθεση η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπέρ ψήφισαν 154 βουλευτές, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Κατά ψήφισαν 102 βουλευτές από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. «Παρών» δήλωσαν 14 βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος Στάθης Παναγούλης. Απόντες ήταν 30 βουλευτές.

Ανάμεσα στους απόντες ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως επίσης και η βουλευτής του κόμματος Λιάνα Κανέλλη

Οι δύο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που υποβλήθηκαν από ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη απορρίφθηκαν.

Σφοδρή αντιπαράθεση

Της ψήφισης προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η πολιτική εξουσία θρέφει τη μιντιακή και αυτή με τη σειρά της προσφέρει ανταλλάγματα στο πολιτικό σύστημα», ενώ υποστήριξε ότι η συνεδρίαση «αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μπει επιτέλους μια τάξη στην κοινώς διαπιστωμένη ασυδοσία και ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στο διαγωνισμό προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να δημιουργήσει το δικό της σύστημα διαπλοκής. «Είσαστε η διαπλοκή κύριε Τσίπρα!», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ. Μίλησε για καταστρατήγηση των ανεξάρτητων αρχών και έφερε μία σειρά από παραδείγματα όπως η επίσπευση των κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία και η αλλαγή διοίκησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Και τώρα καταργείτε το ΕΣΡ για να διαμορφώσετε το δικό σας τοπίο στα ΜΜΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου που πλήττεται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Με τους αγρότες θα ασχολούμαστε τώρα; Με το πρόγραμμά σας; Με την αγωνία για τη παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και τη Σέγκεν; Εδώ έχουμε τη μητέρα των μαχών, υποτίθεται να χτυπηθεί η διαπλοκή», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κυρία Γεννηματά σημείωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου, καλώντας την ή να κυβερνήσει όπως είπε ή να αποχωρήσει.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για απόπειρα της κυβέρνησης να «στήσει τη δική της διαπλοκή» και πρόσθεσε:

Δεν σας ενδιαφέρει η πολυφωνία, δεν σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με την διαπλοκή αλλά η σύγκρουση με την διαπλοκή των άλλων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων  Βασίλης Λεβέντης ζήτησε, αντί να περιοριστεί ο αριθμός των μέσων, να τεθούν αυστηροί κανόνες, όπως ετήσια εισφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο κράτος, η υποχρέωση να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι εισφορές και όποιος δεν τηρεί τους κανόνες αυτούς να κλείνει.

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία

Η τροπολογία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για τις διεθνείς οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές».

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας). Οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα έχουν δεκαετή διάρκεια ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την εν λόγω ρύθμιση:

  • Καθορίζεται δια νόμου ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας
  • Για την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων 3 έως και 15 του ν.4339/2015, αρμόδιος καθίσταται ο υπουργός στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και με απόφαση του οποίου θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων.

Δείτε πως μετέδωσε λεπτό προς λεπτό τη συνεδρίαση το newpost

Live bloging*