Σφοδρή επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στους επιχειρηματίες που συνδέονται με τα τηλεοπτικά κανάλια και έχουν υπόγειες σχέσεις διαπλοκής με το πολιτικό σύστημα εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι η ίδια η κυβέρνηση θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, «για να καταγραφούν όλες οι ψήφοι αυτών που στηρίζουν τη διαπλοκή». 

«Η πολιτική εξουσία θρέφει τη μιντιακή και αυτή με τη σειρά της προσφέρει ανταλλάγματα στο πολιτικό σύστημα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση «αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μπει επιτέλους μια τάξη στην κοινώς διαπιστωμένη ασυδοσία και ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στο διαγωνισμό προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών».

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά:

Πουλάτε εκδούλευση στους καναλάρχες, τους υπόσχεστε ότι θα καταφέρετε να μας εμποδίσετε. Είστε βαθιά γελασμένοι, δεν θα μας εμποδίσετε, γιατί είναι λαϊκή επιταγή να βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε όχι. 

«Κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους επιδιώκοντας ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία αδειοδότησης» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Νομίζω ότι η έκβαση της σημερινής διαδικασίας θα δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του. Υπάρχει εδώ και χρόνια ο όρος ''διαπλοκή'', οικονομικών συμφερόντων και πολιτικού συστήματος» είπε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «υπόγειες διαδρομές αυτού του λαβύρινθου των οικονομικών συμφερόντων στη χώρα μας, ειδικά μετά την ιδιωτική τηλεόραση, για να αναπάράγεται το ίδιο χρεοκοπημένο και σαθρό πολιτικό σύστημα».

Μίλησε για Μέσα Ενημέρωσης που έχουν μόνο ζημιές και δανειοδοτούνται από τράπεζες, με μοναδικό σκοπό να στηρίζουν πολιτικά και οικονομικά, τα χρεοκοπημένα κόμματα με αντάλλαγμα διευκολύνσεις σε παράλληλεςεπιχειρηματικές δράσεις των εργοδοτών αυτών των καναλιών. 

«Την στιγμή, μάλιστα, που οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν υγιείς επιχειρήσεις, ενώ επίσης πολλές φορές έχουμε ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων. Αν θέλουμε να πούμε αλήθειες αυτή είναι η δομή της διαπλοκής στη χώρα χρόνια τώρα. Ακόμη και αν κάποιες κυβερνήσεις θέλησαν να συγκρουστούν δεν τα κατάφεραν» υπογράμμισε. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα σκάνδαλα της Siemens που όπως είπε «έδιναν χρήματα κατευθείαν στα κόμματα και τα στελέχη τους», καθώς και στα «θαλασσοδάνεια». Για τους επιχειρηματίες τόνισε ότι «τα υπερκέρδη τους τα τοποθέτησαν χωρίς να φορολογηθούν σε κάποιες τράπεζες του εξωτερικού». «Γι' αυτό όσες φορές ήρθαν στοιχεία καταθετών, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι δικές σας κυβερνήσεις, φρόντιζαν αυτές τις λίστες να τις χώνουν σε συρτάρια για να μην γίνονται έλεγχοι» τόνισε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ.

Έκανε εκ νέου αναφορά στον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τον Σταύρο Παπασταύρου, με αφορμή το πρόστιμο των 3,3 εκατ. ευρώ που κλήθηκε να καταβάλει για το λογαριασμό που βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ. «Ο κ. Σαμαράς έλεγε για τον στενό του συνεργάτη, ''Μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου'', ε λοιπόν όχι 10, 110 θα έχουμε και θα πληρώσουν» είπε χαρακτηριστικά. 

Μετά από εκτενή αναφορά που έκανε στο ραδιοτηλεοπτικό καθεστώς που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε ότι «Η Ελλάδα, δεν θα πιστρέψουμε να γίνει ευρωπαϊκή Μπανανία». 

«Οι ιδιοκτήτες καναλιών θα πληρώνουν φόρους και τέλη συχνοτήτων και διαφήμισης, όπως όλοι οι άλλοι έλληνες επιχειρηματίες πράττουν, να μπει μια τάξη στη μόνη χώρα που δεν έχουμε νόμιμη λειτουργία καναλιών. Θα δημοπρατηθούν οι άδειες, όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα» τόνισε.