Πυρά κατά της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες εξαπολύουν στελέχη της ΝΔ, τονίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε επιλογή νέων μελών του ΕΣΡ.

«Μόνη προϋπόθεση αυτό να έχει πλήρη αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα για την αδειοδότηση των σταθμών και όχι να υποβαθμιστεί σε διεκπεραιωτή της κυβερνητικής υστεροβουλίας. Επιδιώκουμε το ΕΣΡ να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και να είναι Ανεξάρτητο, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει», επισημαίνουν χαρακτηριστικά και στρέφουν τα βέλη του εναντίον της συγκυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου για μία σειρά από ενέργειες γύρω από την καυτή ατζέντα των τηλεοπτικών αδειών.

«Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, που επικαλείται η κυβέρνηση, με σαφήνεια αναφέρει ότι βασίζεται σε στοιχεία που προσκομίστηκαν από το Υπουργείο Επικρατείας του κ. Παππά και ότι δεν έγινε ούτε επιβεβαίωση των στοιχείων, ούτε πρωτογενής έρευνα. Το κείμενο αναφέρει ότι, πριν από την οποιαδήποτε απόφαση, οι Ελληνικές Αρχές θα έπρεπε να σχεδιάσουν και να υιοθετήσουν ένα νέο χάρτη συχνοτήτων. Αυτά, όμως, για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ψιλά γράμματα» σημείωναν τα ίδια στελέχη και συνέχιζαν:

Για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ισχύει το «Παππάς κερνάει, Παππάς πίνει» και κάποια στιγμή θα πρέπει η κυβέρνηση να μας ενημερώσει με ποια διαδικασία ζήτησε τη διενέργεια της εν λόγω μελέτης και πόσο της κόστισε.

Παράλληλα κατηγορούσαν τον πρωθυπουργό ότι κινείται «πάνω από το Σύνταγμα και κάτω από το τραπέζι». «Η αρμοδιότητα ελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών μέσων έχει ανατεθεί συνταγματικά στην αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΣΡ. Αυτό έγινε ακριβώς γιατί πρόκειται για ένα τόσο ευαίσθητο για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ζήτημα. Είναι αλήθεια ότι το ΕΣΡ, πολλές φορές δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και στην ευθύνη του ρόλου του, κάτι που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να λειτουργεί ο ραδιοτηλεοπτικός χώρος με πολλές στρεβλώσεις» ανέφεραν χαρακτηριστικά και συνέχισαν:

Είναι άλλο θέμα όμως η ενίσχυση του ρόλου, οι αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία του μέσα στο πλαίσιο που διέπει την λειτουργία του και άλλο θέμα η κομματική έφοδος, η κατάλυση της συνταγματικής πρόνοιας και η υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων του, που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας.

Ανέφεραν εξάλλου πως σε καμία χώρα της ΕΕ, η κυβέρνηση δεν προκαθορίζει το πως λειτουργεί η τηλεοπτική αγορά, ούτε το πόσες τηλεοπτικές άδειες θα δημοπρατηθούν. «Η μεθόδευση για 4 τηλεοπτικές άδειες, ενισχύει τη διαπλοκή της κυβέρνησης με τους υποψήφιους καναλάρχες, δημιουργεί σχέσεις εκβιασμού και μια νέα εποχή πελατοκρατίας» τονίζουν στελέχη της ΝΔ και συνεχίζουν:

Καθιστά τον κ. Παππά απόλυτο κυρίαρχο των Μέσων Ενημέρωσης. Επιπλέον, η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, σε καμία περίπτωση, δεν επιβάλλει τον περιορισμό των τηλεοπτικών αδειών, διότι από τη φύση της αυτή (η τεχνολογία) επιτρέπει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Από κει και πέρα η ελεύθερη αγορά είναι αυτή που καθορίζει ποια τηλεοπτικά κανάλια μπορεί να είναι βιώσιμα ή όχι.

Τα ίδια στελέχη, κατηγορούν τον κ. Τσίπρα ότι επιχειρεί έναν νέο διχασμό. «Ονομάζει διαπλοκή καθέναν που στρέφεται ενάντια στην πολιτική του. Αυτός είναι ο νέος διαχωρισμός που επιχειρεί με αφορμή τη μεθόδευση να μοιράσει η κυβέρνησή του τις τηλεοπτικές άδειες. Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού και το Σύνταγμα του ελληνικού κράτους. Η κυβέρνηση, με τις μεθοδεύσεις της ποδοπατά αυτό το δικαίωμα του ελληνικού λαού» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ως προς το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως πρέπει να «υπάρξουν μεγαλύτερη διαφάνεια και καθαροί κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό πλαίσιο, όπως άλλωστε και στο σύνολο της επιχειρηματικότητας. Καθαρές κουβέντες. Ό,τι ισχύει για τους επιχειρηματίες πρέπει να ισχύει και για τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών μέσων. Όμως ο κ. Τσίπρας εμφανώς το πάει αλλού. Δημιουργεί ένα δικό του, κυριολεκτικά δικό του, πλαίσιο διαπλοκής. Αφαιρεί την αρμοδιότητα από την Ανεξάρτητη Αρχή και μετατρέπει τον εαυτό του και τους πιστούς του συνεργάτες στους αποκλειστικά αρμόδιους για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων».

«Η κυβέρνηση, ανήμπορη να αντιμετωπίσει τη ζοφερή πραγματικότητα που η ίδια δημιούργησε, επιλέγει το δρόμο καθεστωτικών πρακτικών. Κατασκευάζει ενόχους και ανακαλύπτει συνομωσίες. Καταρρακώνει τους θεσμούς. Παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα της χώρας. Απομακρύνει την Ελλάδα από τις Ευρωπαϊκές αξίες του κράτους δικαίου. Οργανώνει μεθοδικά το θεσμικό Grexit της χώρας μας από τη δημοκρατική Ευρώπη» καταλήγουν τα στελέχη της ΝΔ.