Σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Δένδια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή την εμπλοκή του ΝΑΤΟ για την ανακοπή των προσφυγικών ροών.

«Δεν περίμενα ποτέ ένα κόμμα της αριστεράς να υπογράφει αίτημα προς το ΝΑΤΟ για να έρθει και να ασκήσει αστυνομικά καθήκοντα στα ελληνικά χωρικά ύδατα», σημείωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

Και είναι φρόνιμο να έρθει ο κ. ΥΠΕΞ και να μας φέρει από το Joint Request της Ελλάδας και της Τουρκίας. Γιατί θέλουμε να δούμε αυτό το κοινό αίτημα που υποβάλαμε εμείς με τους Τούρκους, να έρθουν τα βαπόρια του ΝΑΤΟ με γερμανό διοικητή, να το διαβάσουμε, να δούμε τι λέει. Να δούμε τι σημαίνει “πρώτη φορά” αριστερά.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε το ΝΑΤΟ με γερμανό διοικητή ως αστυνομικό διοικητή στο Αιγαίο, καθώς και ότι μετέτρεψε τον Ερντογάν σε σουλτάνο «και αναγκάζονται οι Ευρωπαίοι να πηγαίνουν εκεί και να τον παρακαλάνε».

«Δεν ξέρετε, ούτε που πατάτε, ούτε που βρίσκεστε!», επεσήμανε σε έντονους τόνους ο Νίκος Δένδιας.

Απαντώντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως «η συμφωνία που έγινε και κοινά αποδεκτή από όλες τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχει να κάνει με την ανάπτυξη τη νατοϊκής δύναμής στην περιοχή του Αιγαίου έχοντας γίνει αποδεκτές όλες οι ελληνικές θέσεις», είπε ο Π. Καμμένος και τόνισε ότι «έχουν εξασφαλιστεί όλα όσα ζήτησε η ελληνική πλευρά.

Όπως εξήγησε σε περίπτωση διάσωσης ανθρώπων που έρχονται από την Τουρκία είτε μετανάστες είτε πρόσφυγες θα προωθούνται στην Τουρκία ενώ απαντώντας σε αιτιάσεις του Ν. Δένδια διευκρίνισε ότι «η δύναμη αυτή δεν είναι γερμανοκρατούμενη» αλλά ότι οι χώρες εναλλάσσονται στη διοίκηση και αποφασίστηκε να εξαιρεθούν και η Ελλάδα και η Τουρκία, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα αναλάμβανε επόμενη τη διοίκηση.

Ο υπουργός Άμυνας είπε ακόμη συνομίλησε σχετικά μέσω τηλεφώνου με την τομεάρχη της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση και εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Παράλληλα εξέφρασε πυρά κατά του εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου λέγοντας ότι έκανε περίεργες δηλώσεις ενώ άφησε και αιχμές για την επικοινωνία μεταξύ των στελεχών της ΝΔ.

Ανταπαντώντας, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «αυτοί που μας κατηγορούσαν ως γερμανόφιλους έναν χρόνο πριν, τώρα υπέβαλαν αίτημα να έρθει το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα με γερμανό διοικητή», ενώ διερωτήθηκε:

Η κυβέρνηση που εκπροσωπείτε, υπέβαλε αίτημα στο ΝΑΤΟ ή όχι;

Απαντώντας εκ νέου, ο κ. Καμμένος σημείωσε:

Η κυβέρνηση αυτή, δημόσια στη άτυπη συνάντηση υπουργών Άμυνας στο Άμστερνταμ έκανε μία πρόταση για την οποία είχαμε ήδη συνεννοηθεί με το κόμμα σας. Και έλεγε η Frontex να μπορέσει να επιχειρεί μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Αποτέλεσμα της πρότασης αυτής, είναι η πρωτοβουλία της Γερμανίας που είπε ότι η Frontex δεν αποτελεί ακτοφυλακή και μέχρι να γίνει δεν μπορεί να επιχειρήσει. Η Γερμανία λοιπόν έκανε την πρόταση για να αναλάβει το ΝΑΤΟ την επιχείρηση, και τη συνεργασία με τις ακτοφυλακές των δύο χωρών.