current views are: 5

12 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση05:14

Ο Τσίπρας, με όπλο τη διαπλοκή, ενάντια σε ασφαλιστικό και προσφυγικό

Η χθεσινή μέρα είχε πολλά θέματα από αυτά που χαρακτηρίζονται «πρώτα». 

Δημοσίευση 05:14’

Η χθεσινή μέρα είχε πολλά θέματα από αυτά που χαρακτηρίζονται «πρώτα». 

Η χθεσινή μέρα είχε πολλά θέματα από αυτά που χαρακτηρίζονται «πρώτα».

Από αυτά δηλαδή που στα κεντρικά δελτία των τηλεοράσεων θα μπορούσαν να έπαιζαν πρώτα στη σειρά ή κεντρικός τίτλος στις σημερινές εφημερίδες.

Ήταν η τραγωδία στο Αιγαίο. Οι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού που βρήκαν τραγικό τέλος στην Κίναρο, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.

Ήταν το αγροτικό. Σήμερα η Αθήνα αναμένεται να αποκλειστεί από τους αγρότες που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και ξεκίνησαν από χθες να καταφτάνουν στην πρωτεύουσα με όλα τα μέσα, εκτός από τρακτέρ φυσικά.

Ήταν το προσφυγικό. Η απόφαση να ξεκινήσουν οι περιπολίες των πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ.

Ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι υπάρχει καλή συνεργασία και έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι «χρειάζεται περαιτέρω δουλειά σε διάφορους τομείς ώστε να φτάσουμε στη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Λόγω της στάσης εργασίας των δημοσιογράφων, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοράσεων δεν μεταδόθηκαν. Στο διαδίκτυο όμως, την πρώτη θέση δεν την κράτησε κανένα από τα προαναφερόμενα θέματα, αλλά η συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπό την έννοια αυτή, μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση πέτυχε το στόχο της. Η συζήτηση μετατοπίστηκε σε έδαφος που θεωρεί ότι την ευνοεί. «Είναι λαϊκή επιταγή να βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε ότι «έκαναν λάθος όσοι έσπευσαν να πουλήσουν εκδούλευση στους καναλάρχες λέγοντας ότι θα μας σταματήσουν».

Η κυβέρνηση, τη δύσκολη αυτή στιγμή, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κινητοποιήσεις πλειάδας ετερόκλητων κοινωνικών ομάδων, επέλεξε να δώσει τη μάχη σε ένα άλλο πεδίο, το οποίο πιστεύει ότι είναι προνομιακό για την ίδια.

Όπως φαίνεται, αλλά και όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η σύγκρουση με τη διαπλοκή αποτελεί στρατηγική επιλογή. Δεν ήταν ένα πυροτέχνημα το χθεσινό- τονίζουν, θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ο πρωθυπουργός προσωπικά πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απωλέσει το πλεονέκτημα που διαθέτει σε ότι αφορά στην σχέση της πολιτικής με τους ισχυρούς του χρήματος. Σε αυτό που χρόνια τώρα αποκαλείται «διαπλοκή».

Ταυτοχρόνως πιστεύει ότι αποτελεί θέμα για το οποίο μπορεί να εμπλέξει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τα ότι λειτουργούν σαν φερέφωνα των βαρόνων του χρήματος και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επιπροσθέτως, το ίδιο θέμα προσφέρεται για να συσπειρώσει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ που προσφάτως βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω των μεγάλων κινητοποιήσεων.


σχετικα αρθρα