current views are: 6

12 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση05:23

Ναι μεν αλλά… από το Eurogroup και ρουκέτα από τον Τόμσεν

«Ναι μεν έχουμε καλή συνεργασία με την Ελλάδα» αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται ακόμη δουλειά πάνω στα ανοιχτά ζητήματα. 

Δημοσίευση 05:23’

«Ναι μεν έχουμε καλή συνεργασία με την Ελλάδα» αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται ακόμη δουλειά πάνω στα ανοιχτά ζητήματα. 

«Ναι μεν έχουμε καλή συνεργασία με την Ελλάδα» αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται ακόμη δουλειά πάνω στα ανοιχτά ζητήματα.

Ταδε έφη ο Γερούν Ντάισελμπουμ μετά το τέλους του χθεσινού Eurogroup το οποίο είχε την Ελλάδα ως τέταρτο θέμα στην ατζέντα, δεν φάνηκε όμως να ασχολείται ιδιαίτερα με τη χώρα μας. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο επικεφαλής του Eurogroup εξήγησε ότι τα θέματα που παραμένουν επάνω στο τραπέζι για την Ελλάδα είναι το Ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά (δηλαδή το κενό του 2016 και οι φόροι) και οι αποκρατικοποιήσεις.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «αποπολιτικοποιηση» της δημόσιας διοίκησης, ένα θέμα που το χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας.

Την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε και ο Πιερ Μοσκοβισί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα γίνουν ευκολότερες αν καθυστερήσουν».

Πάντως ο Γάλλος Επίτροπος εμφανίστηκε να συμμερίζεται την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη κατά το δεύτερο μισό του έτους, εννοείται όμως ότι αυτό το συνέδεσε με διατήρηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μοσκοβισί πάντως ήταν ο μόνος που τόλμησε μία χρονική πρόβλεψη για το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, αν και την εξέφρασε ως ευχή: Όπως είπε ελπίζει όλα να έχουν τελειώσει μέχρι το Πάσχα των Καθολικών που είναι κατά τα τέλη Μαρτίου. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος έτσι ώστε να συνεχιστεί η δουλειά με γρήγορο ρυθμό και οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα όσο συντομότερα γίνεται.

Ο έταιρος δανειστής -το ΔΝΤ– μέσω άρθρου του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, ξεκαθάρισε τις απαιτήσεις του Ταμείου προς την Ελλάδα που ανεβαίνουν στα 7,5 έως 9,5 δισ. ευρώ για το 2019. Πρόκειται στην ουσία για μέτρα στο 4% ως 5% του ελληνικού ΑΕΠ, με στόχο να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% ως το 2019.

Όπως εξήγησε ο παλιός γνώριμος της χώρας μας, για να γίνουν τα παραπάνω χρειάζονται «σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις», μία δήλωση που σχετίστηκε άμεσα με το χρέος, κάτι που πρόσφατα είχε κάνει και η Κριστίν Λαγκάρντ. Στην ουσία και ο Πόουλ Τομσεν έθεσε το βάθος της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό ως τον γνώμονα βάση του οποίου θα πρέπει να υπολογιστεί και η περικοπή του χρέους. Όσο σημαντικότερη είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού τόσο λιγότερο χρέος θα πρέπει να κόψουν οι Ευρωπαίοι.

Μάλιστα ο Δανός (που δεν είναι και από τα πλέον ευχάριστα πρόσωπα στη χώρα μας) συνέκρινε τις συντάξεις που λαμβάνουν οι Γερμανοί και εκείνες που παίρνουν οι Έλληνες και κατέληξε στο εξής: οι ελληνικές συντάξεις είναι «υπεργενναιόδωρες» σε σχέση με τις γερμανικές. Επιπλέον εξήγησε γιατί το ασφαλιστικό είναι το νούμερο ένα θέμα για το Ταμείο. Όπως έγραψε στο άρθρο του ο Τόμσεν, παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, «οι τυπικές συντάξεις σε ονομαστικούς όρους ευρώ, είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αν και η Γερμανία –με μέτρο το μέσο μισθό- είναι δύο φορές πιο πλούσια από την Ελλάδα».

Τέλος, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ επανέλαβε το γνωστό μότο των δανειστών, που λέει ότι πρέπει «να βγαίνουν τα νούμερα». Μόνο που όπως συμπλήρωσε «Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις». Μάλιστα συμπληρώνει ότι: «για να πληρώσουν οι ευκατάστατοι το δίκαιο μερίδιό τους- σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό δεν μπορούν να αποφευχθούν κάνοντας απλά υποθέσεις ότι θα γίνουν υψηλότερες εισπράξεις φόρων στο μέλλον».

Και κάπως έτσι το σχέδιο Κατρούγκαλου απορρίφθηκε σχεδόν στο σύνολό του, καθώς αυτή τη στιγμή έχει μία τρύπα 270 εκατομμυρίων ευρώ και δεν φαίνεται για την ώρα να έχει βρει με ποιον τρόπο θα το καλύψει.


σχετικα αρθρα