Με την ελπίδα πως το σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο θα σημάνει και την αρχή του τέλους των αγροτικών κινητοποιήσεων, ολοκληρώνεται αυτή η ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, πως για να μπορέσουν απρόσκοπτα να ρίξουν όλο το βάρος τους στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές που ξαναρχίζει από την Δευτέρα και τις προσπάθειες για την αποφυγή τυχόν ατυχήματος στο προσφυγικό, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα -έστω και προσωρινά- εκτός ζώνης Σένγκεν, θα πρέπει πρώτα να κλείσουν τα εσωτερικά μέτωπα. Γνωρίζοντας πολύ καλά πως το σίριαλ με τις τηλεοπτικές άδειες θα παιχτεί σε πολλά επεισόδια, επιθυμούν να τελειώνουν άμεσα με τις αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων που θίγονται από το σχέδιο που έχει καταθέσει ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση διακρίνει ρωγμές στο -αρραγές μέχρι και σήμερα- μέτωπο τον αγροτών, γεγονός που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί για να σπάσει τα μπλόκα.

Θεωρούν πως οι ομάδα των "σκληρών" που εκπροσωπεί ο "κόκκινος" αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας και το μπλόκο της Νίκαιας στο οποίο ηγείται, έχουν απομονωθεί σε μεγάλο σημείο από άλλα μπλόκα, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διάλογο, μετά το κάλεσμα που τους έχει απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους, πως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιδράσεις και των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που αντιτίθενται στο σχέδιο Κατρούγκαλου. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τόσο ο αρμόδιος Υπουργός, όσο και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζουν δημόσια πως υπάρχουν ορισμένες αδικίες και πως αυτές θα μπορούσαν να διορθωθούν με προτάσεις των θιγόμενων ομάδων, πάντα όμως, πάνω στην βάση του υπάρχοντος σχεδίου.

Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει το Μαξίμου στο μέτωπο του ασφαλιστικού στο εσωτερικό, είναι και ένα μήνυμα προς τους δανειστές. Θα γίνει ότι χρειαστεί για να υπάρξει συμφωνία και να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις πιέσεις, όμως θα πρέπει και οι θεσμοί με την σειρά τους να μην προβάλλουν παράλογες απαιτήσεις. Πάντως, στην Αθήνα εκτιμούν πως η κωλυσιεργία στις συζητήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αντιθέσεις ανάμεσα στα επιτελεία των δανειστών και κατά το ελάχιστο σε δικές της αστοχίες, παρά του αντιθέτου διαρροές από την άλλη πλευρά.