Ολοκληρωτικό ''άδειασμα'' στον Πολ Τόμσεν, ο οποιός χθες με άρθρο στο προσωπικό του ιστολόγιο ζητούσε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα έως και 9,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 που σημαίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις, συνιστά η σημερινή αντίδραση της Κομισιόν, η εκπρόσωπος της οποίας τονίζει ότι οι ''θεσμοί'' δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. 

Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ, το στέλεχος του ΔΝΤ στο κείμενο που ανήρτησε στο blog του ζητά μέτρα έως έως 9,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, οπότε και λήγει το τρίτο πρόγραμμα για τη χώρα.

Παράλληλα, συνδέει το ελληνικό χρέος με το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι απαιτείται ελάφρυνση του χρέους και περικοπές στις συντάξεις για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και συγχρόνως επισημαίνει ότι δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας χωρίς ασφαλιστική μεταρρύθμιση όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5% του ΑΕΠ (σ.σ. δηλαδή περίπου 7,5-9,5 δισ. ευρώ).

Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις. 

Σήμερα, οι θεσμοί με δήλωσή τους, δια της εκπροσώπου του Πιέρ Μοσκοβισί Ανίκα Μπράιτχαρτ, τονίζουν ότι ''οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο''. 

Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ζητά περικοπή συντάξεων, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε:

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο.