Διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν έδωσε εκ νέου σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι υιοθετεί τις συστάσεις της Κομισιόν προς την Αθήνα για το θέμα της φύλαξης των συνόρων με διορία τριών μηνών.

Μιλώντας σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος είπε ότι «ήταν αναμενόμενο» και υπογράμμισε ότι «δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν» και πως «αντί να εστιάζουμε στη κινδυνολογία, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα θετικά βήματα στα οποία κάνουν αναφορά και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής».

Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος «από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν αυτές οι αδυναμίες ξεκίνησε μια διαδικασία -η οποία αποβαίνει στη προστασία της ζώνης Σένγκεν μέσω της εφαρμογής των κανόνων. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στο άρθρο "26" βάσει του οποίου θα μπορεί να ληφθεί απόφαση για να συνεχίσουν να ισχύουν οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ χωρών Σένγκεν, όπως συμβαίνει ήδη στη Γερμανία και στην Αυστρία για παράδειγμα».

Εξάλλου, σημείωσε  ο επίτροπος «υπάρχει σαφής επιτάχυνση από την ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κάθε δυνατή στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που σχετίζονται και με τη μεταναστευτική πίεση. Όλοι δουλεύουμε για τον ίδιο σκοπό: να αποκατασταθεί η ομαλή και η πλήρης λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και να διαφυλαχθεί η ελεύθερη μετακίνηση».