Τα προβληματικά σημεία της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού εντοπίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM».

Ειδικότερα κατά τον κ. Βενιζέλο:

  • Βλέπουμε την πολιτική ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά και δύσκολα, καταφεύγει σε άλλου τύπου σχήματα και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ.
  • Η Τουρκία επιβάλλει τη θεσμική της ισοτιμία. Η Τουρκία σου λέει, δεν είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είμαι μέλος του ΝΑΤΟ, και όταν το πλαίσιο είναι Νατοϊκό, παίρνω πρωτοβουλία, είμαι ισότιμος, εγώ έχω ίδια ισχύ με οποιονδήποτε άλλον.
  • Το παλαιό σενάριο των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, εφαρμόζεται εκ του πλαγίου, μέσω αυτής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης.
  • Δεν υπάρχει καμία διάκριση στη μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών χωρίς χαρτιά στην προκειμένη περίπτωση και είναι τελείως ασαφές εάν θα υπάρχει ένα είδος επανεισδοχής. Η αποστολή του ΝΑΤΟ, και το τόνισε αυτό ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, είναι να κάνει μόνον αναγνώριση, εποπτεία και επιτήρηση.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία πλωτών hot spots, ενώ εκτίμησε πως «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να στεγανοποιηθούν τα σύνορα της χώρας με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία».

«Όταν λέει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι θα επιχειρούν τα τουρκικά πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, τα ελληνικά στα ελληνικά, και το ίδιο στον εναέριο χώρο των δύο χωρών, καταλαβαίνετε το ερώτημα. Σε ποιόν εναέριο χώρο; Των 6 ή των 10 ναυτικών μιλίων; Κι όταν λέμε χωρικά ύδατα, δυστυχώς οι γείτονές μας αναπαράγουν όταν μπορούν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών. Τα Ίμια, τι χωρικά ύδατα έχουν; Ή το νησί στο οποίο έγινε το τραγικό συμβάν, στην Κίναρο, τί; Εμείς φυσικά λέμε ότι αυτά είναι ελληνικά νησιά τα οποία έχουν χωρικά ύδατα. Όχι μόνο χωρικά ύδατα, θα μου επιτρέψετε να πω, και υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, διότι είναι κατοικούμενα, με δυνατότητα να στηρίξουν οικονομική ζωή», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.