Στους δεκατρείς μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση, στον τομέα της επικοινωνίας, έχει πολύ καλές- για να μην πούμε άριστες, επιδόσεις. Σε σημείο που συχνά να κατηγορείται ότι όλα τα θέματα τα χειρίζεται με όρους επικοινωνίας. Στον τομέα αυτό (της επικοινωνίας) που αποτελούσε ένα από τα ατού της, δέχθηκε χθες καίριο χτύπημα.

Η ώρα ήταν 18:12 όταν στην πλατεία Συντάγματος έφτασε το κομβόι των τρακτέρ που είχε ξεκινήσει από το μπλόκο της Νίκαιας της Λάρισας- από το Κιλελέρ θα μπορούσαμε να πούμε, μιας και η απόσταση που χωρίζει τα δυο χωριά  είναι ένα τσιγάρο δρόμος. Οι παρευρισκόμενοι- άλλοι κρατούν κατσούνες και άλλοι φορούν γραβάτες- χειροκροτούν, από τα κουβούκλια των τρακτέρ κυματίζουν σημαίες με τη μορφή του Μαρίνου Αντύπα, από τα μεγάφωνα η φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο «Αρνιέμαι» του Μίκη και του Καμπανέλη και στα «Αγροτικά» του Μπακαλάκου.

Τα τζοντίρια* μπροστά στη Βουλή και τον Άγνωστο Στρατιώτη! Μια εικόνα που κανείς Έλληνας δεν είχε ματαδεί και τώρα που την είδε, δεν πρόκειται ποτέ να την ξεχάσει. Μια εικόνα με ισχυρό συμβολισμό, που όπως ομολογούν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη δεν ήθελαν να τη δουν. Τα τζοντίρια μπροστά στη Βουλή, με μουσική υπόκρουση τραγούδια του Μίκη. Πίκρα μεγάλη για ένα άνθρωπο που αισθάνεται αριστερός. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε που είδαν την εικόνα τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι όλοι την είδαν και με όσους μιλήσαμε αισθάνονταν άσχημα. Το ίδιο- όπως μας είπαν- και ο Αλέξης Τσίπρας.

Πίσω από το εγχείρημα δεν κρυβόταν κανένας αμερικανοσπουδαγμένος επικοινωνιολόγος, αλλά μια «αλεπού» του Θεσσαλικού κάμπου. Ένας βαμβακοπαραγωγός που τα τελευταία χρόνια έγινε και αμπελουργός- οινοποιός. Ο Βαγγέλης Μπούτας, συνεπής κομμουνιστής και εξίσου συνεπής στα μπλόκα. Μια 20ετία έχει γράψει στη Βιοκαρπέτ και στη Νίκαια. Από το 1996, όταν πέρασε τα τρακτέρ μέσα από τα χωράφια, πίσω από το Καραντάου (Χαλκοδόνιο όρος) και βρέθηκε στις Μικροθήβες, όπου η αστυνομία τους τρύπησε τα λάστιχα. Αυτός διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε να μην ξεκινήσει όλο το κομβόι της Νίκαιας αλλά καμιά 20αριά τρακτέρ μονάχα. Τους έπεισε και νίκησε. Τόσο απλά. Είναι βέβαιο ότι τα κυβερνητικά στελέχη που συμφώνησαν στον πενιχρό αριθμό των 20 τρακτέρ το έχουν μετανιώσει πικρά, αλλά πλέον είναι αργά.

Την προσεχή εβδομάδα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι κάποιοι από τους αγρότες θα προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου και το μέτωπο θα αρχίσει να παρουσιάζει ρωγμές. Και ότι έτσι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ενδεχομένως να επαληθευτούν, ενδεχομένως όχι. Η εικόνα των τρακτέρ στο Σύνταγμα, είναι αυτή που θα μείνει.

* Η John Deere είναι μάρκα αγροτικών μηχανημάτων, κυρίως τρακτέρ. Στη Θεσσαλία, αποκαλούνται και «τζοντίρια».