Επιστολή με την οποία ζητούν κοινή δράση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού υπογράφουν ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Η επιστολή τους απευθύνεται στους επικεφαλής σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της ΕΕ.

Χαρακτηρίζουν ως «ψευδολύση» την αποπομπή της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ωστόσο ζητούν από τη χώρα μας να παρακάμψει τη γραφειοκρατεία και πραγματοποιήσει όσα σε όσα έχει δεσμευθεί στην ΕΕ.

«Ο επίσημος ή ο de facto αποκλεισμός μιας χώρας μέλους από τη Σέγκεν είναι μια ψευδολύση που δηλητηριάζει την ευρωπαϊκή συζήτηση. Κανείς δεν μπορεί να επαναπροσδιορίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ειδικά αγνοώντας τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη» αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

«Μια απόλυτη απομόνωση από όσους ζητούν προστασία θα ήταν αντίθετη στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Αυτός δεν μπορεί να είναι ο δρόμος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας» προσθέτουν. 

Όπως επισημαίνουν οι δύο σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί σκοπός της ΕΕ πρέπει να είναι η μείωση των προσφυγικών ροών. 

«Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν, όπως υπήρχε και πριν από την γερμανική επανένωση- εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα», δήλωσε στο μεταξύ σε σαρκαστικό τόνο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπιζόμενη τη Σένγκεν και επικρίνοντας όσους θεωρούν ότι η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι και τόσο σημαντική.