Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει εθνικά το προσφυγικό, αλλά να βρεθεί απέναντι στην πολιτική του Αλέξη Τσίπρα και στα υπόλοιπα θέματα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε τρικυμία αλλά κυρίως μπροστά σε στρατηγικό αδιέξοδο. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα σε προεκλογικές υποσχέσεις ,στις απαιτήσεις των δανειστών και την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Γεννηματά έχει επιλέξει να αναλάβει πρωτοβουλίες όσον αφορά το προσφυγικό την ίδια ώρα όμως δίνει διέξοδο στον Τσίπρα καλώντας τον να παραδεχτεί πως δεν μπορεί να κυβερνήσει και έντιμα να αποχωρήσει ώστε να βρεθεί νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά είναι ενοχλημένοι με τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Μετά την τελευταία συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση που ζήτησε η κυρία Γεννηματά για το προσφυγικό, κυκλοφόρησαν πληροφορίες για συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και κάποια σενάρια ανέφεραν ακόμη και περί συγκυβέρνησης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη χρεώνουν αυτά τα σενάρια στην κυβέρνηση καθώς όπως τονίζουν δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με αυτή την κυβέρνηση. Στο ΠΑΣΟΚ εκτός από τον πρωθυπουργό έχουν βάλει στο στόχαστρο τον υπουργό Εργασίας και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Πιστεύουν πως οι κύριοι Κατρούγκαλος και Αποστόλου αποτελούν αδύναμο κρίκο ,ενώ θεωρούν πως σε δύσκολη θέση φέρνει την κυβέρνηση με τις δηλώσεις του και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Σε κάθε περίπτωση στελέχη του κόμματος πιστεύουν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ακόμη και αν η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τα δύσκολα νομοσχέδια.