current views are: 9

13 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση18:52

Τα σχέδια του Μητσοτάκη για τη… Νέα Δημοκρατία

Σε πορεία Συνεδρίου μπαίνει από τη Δευτέρα η ΝΔ, με στόχο τη διεύρυνση, την ανανέωση και την αναδιοργάνωση του κόμματος στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς.

Δημοσίευση 18:52’

Σε πορεία Συνεδρίου μπαίνει από τη Δευτέρα η ΝΔ, με στόχο τη διεύρυνση, την ανανέωση και την αναδιοργάνωση του κόμματος στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Σε πορεία Συνεδρίου μπαίνει από τη Δευτέρα η ΝΔ, με στόχο τη διεύρυνση, την ανανέωση και την αναδιοργάνωση του κόμματος στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς.

Στο σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαδικασία που θα είναι και καταστατική (στο Συνέδριο θα ψηφιστεί και το νέο καταστατικό), είναι η στροφή του κόμματος προς τον απλό πολίτη, με την ενίσχυση και την αξιοποίηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας.

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνομιλητές του, θέλει ο πολίτης να παρεμβαίνει και να επηρεάζει την πολιτική του κόμματος και προκειμένου να γίνει αυτό, χρειάζεται μια διαφορετική κομματική οργάνωση. Το νέο καταστατικό, που θα προκύψει μέσα από δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα synedrio.nd.gr , η οποία άνοιξε την Παρασκευή, θα λειτουργεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου τακτικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 23-24 Απριλίου (Λαζάρου και Βαϊων) ορίστηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ θα αξιοποιηθούν και νέες μέθοδοι επικοινωνίας, που τρέχει η ομάδα Κυρανάκη, Παπανικολόπουλου προκειμένου η πολιτική να γίνει πολύ πιο προσιτή και ενδιαφέρουσα για τους πολίτες.

Οι βασικές αρχές με τις οποίες το κόμμα θα πάει στο Συνέδριο είναι ο διαχωρισμός κράτους – κόμματος, η κατάργηση πελατειακών δεσμών μεταξύ πολιτών και κομμάτων, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και το στοίχημα «η Νέα Δημοκρατία να μπορέσει να εκφράσει το αύριο των πολλών, ξεβολεύοντας το χθες των λίγων και των προνομιούχων», όπως είναι και η φράση που χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, σχετικά με το δικό του ρόλο, θέλει να προτείνει, να  συν-διαµορφώνει και να μην επιβάλει πολιτικές, καθώς όπως λέει σε συνομιλητές του, εγγυητής της εφαρμογής των κομματικών διαδικασιών θα είναι οι σύγχρονες δομές που θα εγγυώνται τη συμμετοχή των πολιτών στο κόμμα. «Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί τα µέλη, αξιολογείται από αυτά και λογοδοτεί σε αυτά», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση για το νέο καταστατικό που δόθηκε στη δημοσιότητα και προτείνει ένα κομματικό σχηματισμό που:

  • Θα είναι συµµετοχικός και ανοιχτός σε όλους τους πολίτες
  • Θα διέπεται από δηµοκρατικές διαδικασίες
  • Θα είναι πολυσυλλεκτικός
  • Θα παράγει και να διαχέει πολιτική
  • Θα έχει θητεία για όλους τους κοµµατικούς αξιωµατούχους

Το καταστατικό Συνέδριο της ΝΔ, θα συνδυαστεί και με τη μετακόμιση στα νέα γραφεία επί της οδού Πειραιώς, τα οποία θα αρχίσουν να ανακατασκεύαζονται άμεσα. Η όλη διαδικασία θα σηματοδοτήσει και το άνοιγμα στην κοινωνία, αλλά και την αξιοποίηση νέων μελών, από τη δεξαμενή των φίλων της ΝΔ που εγγράφτηκαν κατά τις εσωκομματικές εκλογές, ενώ στην πορεία του Συνεδρίου, το κόμμα θα είναι ανοικτό και για όποιον άλλο το επιθυμεί να γίνει μέλος.


σχετικα αρθρα