Και μόνο στην σκέψη πως θα χρειαστεί να κοπούν οι συντάξεις για δωδέκατη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, η κυβέρνηση παγώνει. Με το ασφαλιστικό να αποτελεί το ένα από τα δύο μεγάλα ανοιχτά θέματα για την επανέναρξη των συνομιλιών με τους θεσμούς, τα μηνύματα που λαμβάνουν από το εξωτερικό στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την πρόταση Κατρούγκαλου, μόνο θετικά δεν είναι.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια έντονη σύγκρουση στο εσωτερικό των δανειστών σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος, η οποία και καθυστερεί εν πολλοίς την επίτευξη συμφωνίας. Αυτό που όμως στην πραγματικότητα φοβίζει την Αθήνα, δεν άλλο, παρά η "ανίερη" συμμαχία που θεωρούν πως έχει επιτευχθεί ανάμεσα στους σκληρούς του Δ.Ν.Τ και τον γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Ταμείο, όπως και ο Σόιμπλε, επιθυμούν από την πρώτη στιγμή να πετάξουν την Ελλάδα στο πυρ το εξώτερον και για αυτό τον λόγο επιμένουν στην σκληρή γραμμή της λιτότητας, απαιτώντας συνέχεια νέα δημοσιονομικά μέτρα, ανάμεσα σε αυτά και μείωση των συντάξεων. Και μπορεί αυτή την ώρα η Κομισιόν να φαντάζει ως η ηπιότερη δύναμη εντός του κουαρτέτου και να επιθυμεί διακαώς το κλείσιμο της αξιολόγησης, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις πιέσεις που θα προκύψουν από τον άξονα Δ.Ν.Τ-Σόιμπλε. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ιστορικά πως την ώρα της κρίσης, οι δανειστές εμφανίζονται με ενιαία γραμμή απέναντι στις ελληνικές κυβερνήσεις.

Στο Μαξίμου ξορκίζουν το καταστροφικό σενάριο που θέλει ο συγκερασμός των αντίθετων απόψεων μεταξύ το θεσμών να προσπερνάται με ικανοποίηση του αιτήματος για ονομαστική μείωση των συντάξεων που επιθυμεί το Ταμείο και με μικρότερη ελάφρυνση του χρέους που επιθυμούν οι ευρωπαίοι.

Αξιολογώντας πολύ σοβαρά τις παραπάνω εκτιμήσεις-πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να προλάβει τυχόν αρνητικές εξελίξεις για τις ελληνικές θέσεις. Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θα λάβουν τη  μορφή πολιτικής διαπραγμάτευσης, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν κάτι τέτοιο δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα για την ελληνική κυβέρνηση.