Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με τους 27 πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καθίσει αύριο το πρωί στο ίδιο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ανώτατοι διπλωμάτες που θα βρεθούν στα γραφεία της Συγγρού καλεσμένοι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ενημερωθούν για τις θέσεις της ΝΔ σε μια σειρά ζητημάτων προκειμένου να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Οι επόμενες κινήσεις του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου ανάμεσα στις πολιτικές συναντήσεις είναι αυτές με τους Μέρκελ, Ραχόι και Κοέλιο, ενώ θα δει και τους επικεφαλής του ΕΛΚ (Ντόυλ, Βέμπερ) τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Σουλτς και από την Κομισιόν, τους Γιούνκερ, Κατάινεν, Αβραμόπουλο, Κρέτσου και Στυλιανίδη.

Στις συναντήσεις αυτές ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσπαθήσει να χτίσει γέφυρες με την Ευρώπη, που θα φέρουν πίσω τη λέξη «αξιοπιστία», με τα ραντεβού του να έχουν σχεδιαστεί σχολαστικά, προκειμένου να έχει στα χέρια του φακέλους με αναλυτικές προτάσεις και στοιχεία για όλα τα ζητήματα, από το ασφαλιστικό μέχρι τα εθνικά θέματα.

«Δεν θα δώσει υποσχέσεις που η χώρα δεν αντέχει. Κυρίως από τη διαδρομή του γνωρίζει ότι η εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα στο Μνημόνιο δεν συνδέεται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, η Μαρία Σπυράκη, για τον πρόεδρο της ΝΔ, με τον οποίο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή για την ευρωπαϊκή διάσταση των ελληνικών θεμάτων.

Σχετικά με τα ζητήματα που θα συζητήσει ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει με τη γερμανίδα Καγκελάριο, στενός συνεργάτης του εξηγούσε στο newpost.gr, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το χρόνο της συζήτησης, καθώς όπως έλεγε χαρακτηριστικά, «δεν θα είμαστε σοβαροί αν πούμε ότι μέσα σε μισή ώρα ή 45 λεπτά θίξαμε όλα τα θέματα».

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της ΝΔ, σε περίπτωση που η κυρία Μέρκελ του ζητήσει να στηρίξει την κυβέρνηση, η ίδια πηγή απάντησε πως «ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ που είναι σαφείς και συγκεκριμένες, όπως κάνει πάντα. Άλλωστε η Ελλάδα έχει κυβερνητική πλειοψηφία και καμία χώρα στην Ευρώπη δεν κυβερνάται με δυο διαφορετικές πλειοψηφίες, μια για τα δύσκολα και μια για τα εύκολα».