Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και αφού προηγηθεί διάλογος, αν όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ήταν δέσμευση και του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού και επειδή είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει.

Στον πυρήνα του νέου εκλογικού νόμου αναμένεται να είναι η απλή αναλογική και η μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα. Στον παρόντα νόμο το μπόνους για το πρώτο κόμμα είναι 50 έδρες. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να το μειώσει χωρίς να έχει γίνει σαφές για τι μπόνους θα προβλέπει ο νέος νόμος. Προπαρασκευαστικές συζητήσεις έχουν γίνει.

Άλλωστε το θέμα συζήτησε ο πρωθυπουργός και με την κυρία Γεννηματά στο Μαξίμου κατά την πρόσφατη συνάντηση τους. Η κυβέρνηση θα μετρήσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γιατί φαίνεται πως στις προθέσεις είναι να μειωθεί και ο αριθμός των βουλευτών. Κάτι τέτοιο ίσως σημάνει αντιδράσεις και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει και συναίνεση από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι καθώς και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου.