Η συνέντευξη ενός πρωθυπουργού, πέρα τα όσα αποφασίζει να κοινοποιήσει, προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα. Προσφέρεται για να διαβάσει κανείς τα μηνύματα που στέλνει και την κατεύθυνση προς την οποία τα στέλνει. Ιδιαιτέρως όταν (η συνέντευξη) δίνεται μπροστά στον «πιο δύσκολο κάβο» όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αξιολογεί την τρέχουσα συγκυρία.  Εξ ου και η χθεσινή συνέντευξη στην Αυγή, έχει ιδιαίτερη αξία.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεραστεί ο «πιο δύσκολος κάβος» και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί με τον πιο αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο τις μεγάλες προκλήσεις του ασφαλιστικού, της αξιολόγησης και του μεταναστευτικού. Υποστηρίζει μάλιστα ότι τα μέτωπα αυτά θα κλείσουν πολύ σύντομα και η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα.

Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, πίσω από αυτές της γραμμές, διάβασαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας μιας ισχυρής κυβέρνησης, κυρίως προς το εξωτερικό και δευτερευόντως προς το εσωτερικό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν εξυπηρετεί κανέναν.  

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αδύναμη ή να ταλαντεύεται εγκλωβισμένη από την αναποφασιστικότητά της, δεν έχει καμιά τύχη στις διαπραγματεύσεις με τους (πραγματικά σκληρούς) δανειστές. Το γνωρίζουν ίσως καλύτερα στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς (όπως υπογραμμίζουν) το έζησαν όταν οι εταίροι αντελήφθησαν πως δεν υπάρχει η πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Για να ενισχύσει το μήνυμά του, ο Αλέξης Τσίπρας, απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αποδίδοντας μάλιστα την εκλογολογία σε κύκλους που επιχειρούν να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Ως γνωστόν και η προεκλογική περίοδος δεν είναι ότι καλύτερο για τους δανειστές. 

Οι Βρυξέλλες λοιπόν (αλλά και το Βερολίνο) έχουν να κάνουν με μια ισχυρή και αποφασισμένη κυβέρνηση, όπως τους διαμήνυσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μια κυβέρνηση που έχει τη δυνατότητα, εκτός της διαπραγμάτευσης να διαχειριστεί επιτυχώς και το προσφυγικό, το οποίο πλέον αποτελεί (μακράν θα λέγαμε) το μεγαλύτερο πρόβλημα των ευρωπαίων. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα δέχθηκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, όπως επιθυμούσαν διακαώς οι εταίροι. «Με ταυτόχρονη διασφάλιση σεβασμού των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων», είπε ο Τσίπρας ο οποίος φαίνεται ότι μιλούσε στην Ομόνοια (όπου βρίσκονται τα γραφεία της Αυγής) για να τον ακούσουν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο…