current views are: 2

15 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση05:15

Άμυνα στις πιέσεις των Eυρωπαίων από Μητσοτάκη

Το εάν η Άγκελα Μέρκελ ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στάση του έναντι των μνημονιακών μέτρων μπορεί να μην επιβεβαιώνεται, ωστόσο δεν θα συνιστούσε έκπληξη. Κάθε άλλο, μάλιστα!

Δημοσίευση 05:15’

Το εάν η Άγκελα Μέρκελ ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στάση του έναντι των μνημονιακών μέτρων μπορεί να μην επιβεβαιώνεται, ωστόσο δεν θα συνιστούσε έκπληξη. Κάθε άλλο, μάλιστα!

του Τάσου Τσιφόρου 

Το εάν η Άνγκελα Μέρκελ ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στάση του έναντι των μνημονιακών μέτρων μπορεί να μην επιβεβαιώνεται, ωστόσο δεν θα συνιστούσε έκπληξη. Κάθε άλλο, μάλιστα!

Βρυξέλλες και Βερολίνο θέλουν να έχουν, και συνηθέστατα έχουν, λεπτομερή εικόνα για την ελληνική πολιτική ζωή, στις ιδιαιτερότητας της οποίας άλλωστε αποδίδουν και τη μακρά παραμονή της χώρας στη ζώνη του… μνημονίου. Το γερμανικό κατεστημένο μπορεί να επιθυμούσε τον μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη από τον παραδοσιακό Μεϊμαράκη, ωστόσο το τί θα πράξει εφεξής ο Πρόεδρος και συνολικά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο.

Κάτι που, όπως αναμένεται, θα επιδιώξουν να διαλευκάνουν οι Ευρωπαίοι στα πρώτα τετ α τετ που θα έχουν με το νέο Πρόεδρο της ΝΔ, ήδη από την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης, κυριολεκτικά ως πρόγευμα, θα έχει πρόγευμα εργασίας με τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Ελλάδα και οι σχετικές εκθέσεις αναμένεται να αποσταλούν αρμοδίως με υψηλές ταχύτητες.

Τέσσερις είναι οι συναντήσεις του Προέδρου της Ν.Δ. που θεωρούνται οι πλεον κρίσιμες. Αυτές με τους Ζαν Κλωντ Γιούνκερ (την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα) Μάρτιν Σουλτς και Γίρκι Κατάινεν και, φυσικά, αυτή με την Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ.

Και δύο είναι τα κρίσιμα θέματα που θα συζητηθούν: η στάση της Ν.Δ. έναντι των μέτρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα που και η ίδια ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι και, προφανώς, το σενάριο πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι η κυρίαρχη άποψη εντός και εκτός Ελλάδας είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει τις αντοχές να περάσει το ασφαλιστικό, παραμένει άγνωστο τί θα συμβεί εάν η τελική συμφωνία περιλαμβάνει, ενδεικτικά, μειώσεις κύριων συντάξεων, κάτι που απέκλεισε εκ νέου χθες, στη Αυγή, ο κ. Τσίπρας. Το έργο του κ. Μητσοτάκη δεν θα είναι εύκολο, ειδικά από τη στιγμή που το ευρωπαϊκό τμήμα των θεσμών μοιάζει να αποδέχεται ακόμη και την αύξηση κατά μία μονάδα των εισφορών, πλην όμως ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να μεταβάλει στάση. «Οι χώρες δεν κυβερνώνται με δύο πλειοψηφίες, μία για τα εύκολα και μία για τα δύσκολα» είναι η γραμμή του κ. Μητσοτάκη και, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, αυτή ισχύει έναντι όλων.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι, προφανώς, το ενδεχόμενο αδυναμίας της σημερινής πλειοψηφίας να φέρει εις πέρας τη συμφωνία. Για την Ευρώπη ζητούμενο είναι η ομαλή εξέλιξη του προγράμματος, πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να μπεί στο κυβερνητικό κόλπο.

Η Ν.Δ., επισήμως, απορρίπτει το ενδεχόμενο της Οικουμενικής, θεωρώντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγική καθώς ούτε κοινό πρόγραμμα ούτε βέβαια και η πειθαρχία των βουλευτών θα υπήρχε, πλην όμως, είναι προφανές, ότι εάν και εφόσον ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθίστατο πιθανό, τότε αυτονότητες και δεδομένες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Στη Συγγρού, πάντως, μάλλον υποβιβάζουν το σενάριο της οικουμενικής και θεωρούν ότι σε περίπτωση «ατυχήματος», ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει μία ήττα στις κάλπες, που όμως θα του επιτρέψει να διατηρήσει μία βάση περί το 20% που θα τον διατηρεί στο παιχνίδι, παρά μία κυβέρνηση συνεργασίες, η οποία θα εξακολουθούσε να του σωρεύει πολιτικό κόστος.


σχετικα αρθρα