current views are: 2

15 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση10:25

Μητσοτάκης: Λάθος και αντιπαραγωγική η λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων

Συνάντηση με τους 28 πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία υπογράμμισε ότι είναι ”λάθος η λογική του κλεισίματος των συνόρων που επιβάλλεται από ορισμένους στην Ευρώπη”, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη στο ζήτημα του προσφυγικού.

Δημοσίευση 10:25’

Συνάντηση με τους 28 πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία υπογράμμισε ότι είναι ”λάθος η λογική του κλεισίματος των συνόρων που επιβάλλεται από ορισμένους στην Ευρώπη”, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη στο ζήτημα του προσφυγικού.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Συνάντηση με τους 28 πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία υπογράμμισε ότι είναι ”λάθος η λογική του κλεισίματος των συνόρων που επιβάλλεται από ορισμένους στην Ευρώπη”, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη στο ζήτημα του προσφυγικού.

Επρόκειτο για πρωϊνό εργασίας το οποίο κράτησε 1,5 ώρα και αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προβολή στο εξωτερικό και την Ευρώπη των ελληνικών θέσεων για το προσφυγικό.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μουζάλα, έχει επισκεφτεί τα κέντρα φιλοξενίας στη Μυτιλήνη, σήμερα συναντήθηκε με τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα και μέσα στην εβδομάδα θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ και θα έχει επαφές για το θέμα με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, η συνάντηση έγινε σε εξαιρετική ατμόσφαιρα, ενώ οι πρέσβεις έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις του προέδρου της ΝΔ, ενώ έγιναν περίπου 12 ερωτήσεις που κάλυψαν το σύνολο των θεμάτων.

Στην διάρκειά της ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων που προβάλλεται από ορισμένους στην Ευρώπη είναι μια  λάθος και αντιπαραγωγική  προσέγγιση, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών σημειώνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και δεν βοηθούν μια χώρα και ένα λαό που κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει ένα μείζονος κλίμακας ζήτημα όπως το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ:

Το ζήτημα ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε κράτους μέλους να το αντιμετωπίσει μόνο του και που για αυτό ακριβώς το λόγο είναι ευρωπαϊκό και αποτελεί κοινή πρόκληση. Σκέψεις και δηλώσεις σαν αυτές δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα. 

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης και θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει και την πολιτική της ελεύθερης βίζας που έχει προς ορισμένα κράτη. 

Στην συνάντηση, επίσης, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αποτελεσματική διαχείριση του όλου ζητήματος να γίνει σαφής  διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών και παράνομων μεταναστών. 

Σχετικά με τα εσωτερικά θέματα στους ευρωπαίους πρέσβεις τονίστηκε ότι  «δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε προκαλείται από στελέχη της συγκυβέρνησης».

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δυο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη, διαφορετική, πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις  επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη», υπογραμμίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη. 

Να σημειωθεί ότι στην συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη με τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών μετείχαν επίσης η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη και ο εκπρόσωπος τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος. 


σχετικα αρθρα