Να απαντήσει για τις καταγγελίες «υψίστης σημασίας και βαρύτητας» σχετικά με το μεταναστευτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, που έκανε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, καλεί ο Βασίλης Κικίλιας, τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή.

 Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητεί να ενημερωθεί για τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τις οποίες 86.000 πρόσφυγες πρόκειται να εγκατασταθούν στον Έβρο και σε άλλα πέντε σημεία της χώρας, με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία υπογράφηκε πρόσφατα. 

Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Κικίλια, όπως εκτιμά ο δήμαρχος, στον Έβρο θα εγκατασταθούν, από τον ερχόμενο Μάρτιο και για τουλάχιστον δύο χρόνια, περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες, κατά βάσει μουσουλμάνοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες-καταγγελίες του, κλιμάκια υπάλληλων από ΜΚΟ και την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, έψαχναν, οργώνοντας όλον τον Έβρο, να βρουν καταλύματα, διαμερίσματα ή και ξενοδοχεία για φιλοξενία προσφύγων που δικαιούνται πολιτικό άσυλο.
 
Κατόπιν τούτων, ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει, άμεσα, υπεύθυνη θέση και να μην ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία με σενάρια εγκατάστασης προσφύγων στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και κυρίως του Έβρου. «Η τοπική πολιτική ηγεσία, σε συνδυασμό με όλους τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, προειδοποιούν με ηχηρές παρεμβάσεις αποτροπής ενός τόσο επικίνδυνου εγχειρήματος, γεγονός που πρέπει να εισακουστεί από την κυβέρνηση και να ληφθεί σοβαρά υπ' όψη» προσθέτει ο κ. Κικίλιας. 

Στην ερώτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά;

Ο κ. Λαμπάκης εκτιμά ότι στον Έβρο θα εγκατασταθούν πάνω από 6.000 πρόσφυγες, κατά βάση μουσουλμάνοι, για τουλάχιστον δύο χρόνια, αρχής γενομένης μάλιστα, από τον Μάρτιο του 2016. Σύμφωνα με τις πληροφορίες-καταγγελίες του Δημάρχου, κλιμάκια υπάλληλων από ΜΚΟ και την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, έψαχναν οργώνοντας όλο τον Έβρο να βρουν καταλύματα, διαμερίσματα ή και ξενοδοχεία για φιλοξενία προσφύγων που δικαιούνται πολιτικό άσυλο.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα υπεύθυνη θέση και να μην ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία με σενάρια εγκατάστασης προσφύγων στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και κυρίως του Έβρου. Η τοπική πολιτική ηγεσία σε συνδυασμό με όλους τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς προειδοποιούν με ηχηρές παρεμβάσεις αποτροπής ενός τόσο επικίνδυνου εγχειρήματος γεγονός που πρέπει να εισακουστεί από την κυβέρνηση και να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ερωτά τον Παναγιώτη Κουρουμπλή:

  • Ισχύουν τα σενάρια περί εγκατάστασης 86.000 προσφύγων στην περιοχή του Έβρου και σε άλλα 5 σημεία της Ελλάδας;
  • Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή της Θράκης και αν ναι σε ποια σημεία;
  • Έχουν ενημερωθεί επίσημα οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς για την ενδεχόμενη αυτή εγκατάσταση;
  • Υπάρχει σχέδιο κοστολόγησης της εγκατάστασης αυτής και από ποιους φορείς-πόρους θα καλυφθεί;