Αποστάσεις από τις όλο και οξυνόμενες ακραίες φωνές που ζητούν το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ – κύριος εκφραστής των οποίων είναι ο αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουτς- πήραν σήμερα με τοποθετήσεις τους τόσο η Γερμανική κυβέρνηση, όσο και η Κομισιόν.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ μίας λύσης ευρωπαϊκής που «δεν θα προσπερνά καμία ευρωπαϊκή χώρα ούτε είναι σε βάρος ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους». «Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, είναι και παραμένει επιτακτικό να βελτιώσουμε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η κεντρική προϋπόθεση ώστε να βάλουμε σε τάξη και να ελέγξουμε και τελικά και να μειώσουμε τη ροή των προσφύγων. Χωρίς αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, θα είναι σε κίνδυνο η ελεύθερη διακίνηση στο χώρο Σένγκεν», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και αναφέρθηκε στη «σημαντική πρόταση» που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κοινή ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων και των ακτών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Δική μας συνηγορία είναι: Aς το υλοποιήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό και μάλιστα πριν από το τέλος της ολλανδικής προεδρίας. Επαναλαμβάνω ότι όταν μιλούμε για ευρωπαϊκή λύση, εννοούμε μια λύση ολόκληρης της Ευρώπης, η οποία (λύση) δεν προσπερνά καμία ευρωπαϊκή χώρα ή είναι σε βάρος ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς διαμήνυσε ότι «οποιαδήποτε διαχείριση του προσφυγικού πρέπει να γίνει μαζί με την Ελλάδα, και όχι ενάντια στην Ελλάδα». 

Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ υπογράμμισε στην εφημερίδα «τα Νέα» ότι «εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κουρτς τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια, καθώς τονίζει με αυτό τον τρόπο θα σταλεί το «κατάλληλο μήνυμα» στους πρόσφυγες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν ότι το πέρασμα είναι κλειστό και έτσι θα περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Ο αυστριακός υπουργός πιστεύει ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια θα στείλει μήνυμα στους πρόσφυγες να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη.

Μαξίμου: Πρωτεύον ζήτημα το προσφυγικό

Την ίδια ώρα, υπό κλοιό πιέσεων πρσέρχεται η ελληνική πλευρά στη σύνοδο Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, με αιχμή τις αιτιάσεις των ανατολικοευρωπαίων για κλείσιμο των συνόρων και απομόνωση της χώρας μας. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν, μάλιστα, την αλλαγή στάσης και της κεντρικής Ευρώπης, που έχει επίσης αναγάγει τα τελευταία 24ωρα το προσφυγικό σε κεντρικό θέμα της Συνόδου, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος.