current views are: 9

15 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση20:09

Κόντρα Μαξίμου – ΝΔ για το περιστατικό με το πρωθυπουργικό Embraer

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το περιστατικό με το πρωθυπουργικό Embraer και την αντίδραση των τουρκικών αρχών.

Δημοσίευση 20:09’

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το περιστατικό με το πρωθυπουργικό Embraer και την αντίδραση των τουρκικών αρχών.

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το περιστατικό με το πρωθυπουργικό Embraer και την αντίδραση των τουρκικών αρχών.

Το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ, τονίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση, «καλό θα ήταν να μην οδηγείται σε ανεύθυνα παιχνίδια, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας».

«Η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με την μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών» σημείωσε το Μέγαρο Μαξίμου και συνέχισε:

Παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία, ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης, που να μην περιλαμβάνει την Ρόδο. Αντ’ αυτού, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στου Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία. Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο.

«Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ζητά ενημέρωση για τα θέματα αυτά, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, βασισμένες σε τίτλους ιστοσελίδων» καταλήγει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος για το συμβάν.

«Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας» σημειώνει η ΝΔ και συνεχίζει:

Ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας, αλλάζοντας το αρχικό σχέδιο πτήσης. Επιπλέον, όμως, απέκρυψε το γεγονός αυτό και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία.

«Είναι εντυπωσιακή η αποσιώπηση και απόκρυψη της τουρκικής αυτής αυθαίρετης και προκλητικής συμπεριφοράς, επί θέματος που άπτεται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ζητούμε άμεση, επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση» κατέληξε η ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Καθημερινή, η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με αναχώρηση το Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα από την Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν. Αυτή είναι η πιο σύντομη διαδρομή.

Από την πλευρά της η Άγκυρα, διεμήνυσε πως το αεροσκάφος του πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό καθώς υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο, καθ’ ότι τη θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη. Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι τούρκοι ανέφεραν πως το Embraer δεν θα μπορούσε απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει την πτήση μέσω Τουρκίας. Αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Άγκυρα ή την Αλεξανδρούπολη ή αλλού.

Οι Έλληνες διπλωμάτες πρότειναν στον πρωθυπουργό να μην υπάρξει νέο σχέδιο πτήσης που να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, γιατί αυτό θα σήμαινε υποχώρηση, ότι δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι η Ρόδος είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Έτσι άρχισαν οι διαβουλεύσεις και αφού έγιναν οι αναγκαίες συνεννοήσεις, το αεροσκάφος αναχώρησε με νέο σχέδιο πτήσης που δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Η πτήση πραγματοποιήθηκε νότια της Κύπρου, στην συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε στο Ισφαχάν. Λόγω των τεταμένων σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, δόθηκε άδεια υπέρπτησης από τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά.


σχετικα αρθρα