current views are: 17

15 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση22:20

Καμμένος: Αυτά συμφωνήσαμε με το ΝΑΤΟ – Θα κλείσουν τα σύνορά τους κάποιες γειτονικές χώρες

Η συμφωνία με το ΝΑΤΟ δεν αλλάζει σε τίποτα τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο STAR στην εκπομπή στον Ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Δημοσίευση 22:20’

Η συμφωνία με το ΝΑΤΟ δεν αλλάζει σε τίποτα τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο STAR στην εκπομπή στον Ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Η συμφωνία με το ΝΑΤΟ δεν αλλάζει σε τίποτα τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο STAR στην εκπομπή στον Ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στο προσφυγικό επεσήμανε πως θεωρεί δεδομένο ότι ορισμένες γειτονικές χώρες θα κλείσουν τα σύνορά τους.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καμμένος, ο ίδιος ήταν που διεξήγαγε τις συνομιλίες με το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και διαβεβαίωσε ότι «όπως είπε και η κ. Γεροβασίλη θα γίνονται κοινές περιπολίες», ελληνικών και τουρκικών σκαφών. Ο υπουργός σημείωσε πως τα πλοία του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν ανατολικά των ελληνικών νησιών και στα παράλια της Μικράς Ασίας. «Η μέση γραμμή των συνόρων, τα Ίμια τα βάζει εντάσσονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν έχει δικαίωμα η Τουρκία να επιχειρήσει εκεί» επεσήμανε  χαρακτηριστικά. 

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η συμφωνία αφορά τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο η όποια διοικείται με εναλλαγή από διάφορες χώρες. «Στη διοίκηση αυτή υπάρχει μόνιμα Έλληνας αξιωματικός ο οποίος, ανά πάσα στιγμή όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ, μπορεί να θέσει βέτο για οποιαδήποτε επιχείρηση ή μέρος της επιχείρησης» ανέφερε.

«Σκοπός της επιχείρησης είναι η επιτήρηση, η επίβλεψη και η αναφορά για τις προσπάθειες μετακίνησης μεταναστών από τα παράλια προς το Αιγαίο. Δεν θα πάει να πνίξει ανθρώπους. Ενημερώνει καταρχήν την τουρκική ακτοφυλακή, εμάς και τη Frontex» είπε και συνέχισε: 

Σκοπός είναι να πάει η τουρκική ακτοφυλακή, υπό την επιτήρηση των νατοϊκών δυνάμεων και να σταματήσει τη βάρκα πριν ξεκινήσει. Τώρα θα υπάρχει ένας χωροφύλακας από το ΝΑΤΟ που θα λέει ότι σε όποιο σημείο και να βρεθούν οι πρόσφυγες θα τους στέλνει πίσω στην Τουρκία.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα έθεσε όρους για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ εξήγησε ότι η δράση του θα περιορίζεται μεταξύ των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε ότι αφορά την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως «η Κίναρος είναι ένα από τα 16 ελληνικά νησιά που η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα. Τώρα δεν θα μπορεί να το κάνει αυτό διότι θα υπάρχει και το τρίτο μάτι του ΝΑΤΟ και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Εμείς δεν συμφωνήσαμε την λήξη της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτή θα συνεχιστει». 

«Το ίδιο έκαναν και με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που θέλανε να το στείλουν στο Μποντρούμ για ανεφοδιασμό και όχι στη Ρόδο επειδή την θεωρούν αποστρατικοποιημένη ζώνη. Εμείς αυτό δεν το δεχθήκαμε. Εμείς δεν θα κάνουμε πίσω ούτε ένα χιλιοστό στα δικαιώματά μας» και συμπλήρωσε πως η συμφωνία με το ΝΑΤΟ θα ισχύει μέχρι να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Εξάλλου, ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν υφίσταται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός επεσήμανε πως τα hot spots θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά της προκατόχου του Γιάννη Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου:

Ο κ. Μουζάλας ανέλαβε ένα υπουργείο που δεν είχε υπαλλήλους. (…) Το θέμα είναι ότι ο κ. Μουζάλας πάλεψε χωρίς την υποδομή που είχε ο στρατός. Τα μέσα που είχε στη διάθεσή του δεν επαρκούσε. Ο κ. Μουζάλας έχει πολιτική βούληση, αλλά έχει φτάσει στα όριά του. Από την πρώτη στιγμή είχα συγκεκριμένες θέσεις για τα hot spots στα νησιά. Στην αρχή ήμουν αρνητικός για τα hot spots και δώσαμε τη λύση των πλοίων. Αλλά το πρόβλημα δεν ελύθη διότι οι ροές ήταν πάρα πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα να γεννηθεί η ανάγκη να γίνουν τα hot spots. Και τώρα δουλεύω παράλληλα, για να πάρουμε τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία δύο πλωτών hot spots, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση εν πλω προς τον Πειραιά.

«Πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να μην είναι στη μέση των νησιών, ώστε να μην τους εκμεταλλεύονται ορισμένοι επιτήδειοι. (…) Η δήμαρχος της Τήλου από μόνη της μας πήρε τηλέφωνο και μας ζήτησε να χτιστεί εκεί το hot spot. Υπάρχουν δήμαρχοι που συνεργάζονται, όπως ο δήμαρχος της Μυτιλήνης ή της Λέρου» σημείωσε και πρόσθεσε:

Υπάρχουν άνθρωποι οι δίνουν μάχη, και άλλοι που αντιδρούν. Αυτό που λέω στους κατοίκους είναι πως η προσπάθειά μας είναι να μην υπάρχει hot spot, να είναι πλωτό. Αλλά δεν μπορούμε γιατί η ΕΕ μας έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό. Εάν δεν είμαστε έτοιμοι μέχρι τις 18 του μηνός, θα υπάρχουν κυρώσεις. Οι προδιαγραφές των hot spots, έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση.

Ο κ. Καμμένος εξάλλου σημείωσε ότι ορισμένες χώρες έχουν αποφασίσει το κλείσιμο των συνόρων τους:

Αυτό που έπρεπε να κάνουμε σαν κυβέρνηση, το κάναμε για το προσφυγικό. Εγώ θεωρώ δεδομένο ότι έχουν ήδη πάρει απόφαση κάποιες χώρες της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα. Εάν δεν λαμβάναμε αυτές τις αποφάσεις [συνεργασία του ΝΑΤΟ], θα κινδυνεύαμε να έχουμε τεράστιες προσφυγικές ροές προερχόμενες από την Τουρκία, και οι άνθρωποι αυτοί να μένανε για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ. (…) Γνωρίζω τη θέση των τεσσάρων χωρών [Βίζεγκαρντ], για αυτό το λόγο επισπεύσαμε την υπογραφή της συμφωνίας στο ΝΑΤΟ. Τώρα λοιπόν, η συμφωνία που έγινε μας προφυλάσσει από τέτοιου είδους πολιτικές [κλείσιμο συνόρων], στη Σύνοδο Κορυφής θα πάμε και να ζητήσουμε ευρωπαϊκή λύση.

Σχολιάζοντας μία αποστροφή των όσων έγραψε την περασμένη εβδομάδα η Ζωή Κωνσταντοπούλου για το παρασκήνιο της μη υπουργοποίησής της και αναφερόμενος στην σχέση του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Καμμένος σημείωσε:

Τη σχέση μου με τον πρωθυπουργό την έχουν αμφισβητήσει πολλοί από το 2012. Η σχέση μου με τον πρωθυπουργό δεν είναι απλώς μία φιλική σχέση, αλλά μία πολύ βαθιά σχέση δύο ανθρώπων που πιστεύω πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα σε ένα σάπιο σύστημα της αντιπολίτευσης. Τον εμπιστεύομαι και με εμπιστεύεται απόλυτα. Και μπορεί να έχουμε διαφορές, αλλά προχωράμε μαζί, με δημοκρατικό διάλογο. Έχουμε άριστη συνεργασία. Θα πάμε μέχρι τέλους μαζί, εκεί που θα διαφωνούμε, θα διαφωνούμε, θα καταψηφίζουμε. (…) Η συνεργασία η πολιτική υπάρχει και οι διαφωνίες υπάρχουν. Αλλά έχουμε μία κοινή συνισταμένη.

Μάλιστα, έκανε μία πρόβλεψη που θα συζητηθεί: Σας λέω, επεσήμανε, η διαπραγμάτευση θα έχει κλείσει πριν το Πάσχα. «Πριν το Πάσχα των Καθολικών θα έχει διαφανεί το τέλος της αξιολόγησης και θα είναι λύση καλύτερη από αυτή που φαντάζονται ορισμένοι. Και θα περιλαμβάνεται και το θέμα του χρέους. 

ΠΑΝ.ΒΕΛ.


σχετικα αρθρα