Εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων οι οποίοι πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και παρέδωσαν τα αιτήματά τους στην κυβερνητικό εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, έφερε τα πρώτα χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο. Μπορεί τα αιτήματα να είναι πολύ δύσκολο- για να μην πούμε αδύνατο- να γίνουν στο σύνολο τους αποδεκτά, αλλά έτσι αρχίζει ένας διάλογος. Με μαξιμαλιστικά αιτήματα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα οι συνδιαλεγόμενες πλευρές, να τα βρούνε κάπου στη μέση. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τα μπλόκα της Νίκαιας, των Μαλγάρων και των Τεμπών διαφώνησαν με αυτή την κίνηση, ούτε ότι ο Βαγγέλης Μπούτας υποστήριξε ότι όσοι έσπευσαν στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο είναι κομματικά υποκινούμενοι. 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πολλά από τα μπλόκα, με τον διάλογο που φαίνεται ότι θα δρομολογηθεί μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Σύνοδο Κορυφής, θα καμφθούν και θα αποχωρήσουν. Ενδέχεται να παραμείνουν οι επονομαζόμενοι «σκληροί», αλλά οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα έχουν αποδυναμωθεί. 

Στο οικονομικό επιτελείο, επεξεργάζονται ήδη τις αλλαγές που θα αποδεχθούν στο ασφαλιστικό, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να θεωρούνται ηττημένοι. Σύμμαχό της η κυβέρνηση θεωρεί τον χρόνο και την κόπωση, αλλά και το γεγονός ότι πλησιάζουν οι μέρες που οι αγρότες θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στα χωράφια για τις φετινές καλλιέργειες. 

Ως τότε, η κυβέρνηση θα ακολουθεί την πολιτική του καρότου και του μαστίγιου. Κάποιοι θα κάνουν βήματα υποχώρησης και θα επιδεικνύουν διάθεση διαλόγου για την επίλυση του προβλήματος και άλλοι θα πραγματοποιούν επιθέσεις σε μια απόπειρα να καμφθεί το ηθικό των αγροτών. 

Στην περίπτωση που σπάσουν τα μπλόκα των αγροτών, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα καμφθεί και το αγωνιστικό φρόνημα της «γραβάτας» που (εκ των πραγμάτων) θεωρείται ότι δεν έχει ανάλογο αντίκτυπο. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έχει τα χέρια λυτά ώστε να προχωρήσουν τα καυτά νομοσχέδια του ασφαλιστικού και του φορολογικού και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους ώστε να ολοκληρωθεί πριν το καθολικό Πάσχα (στις 27 Μαρτίου) και στη συνέχεια να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Κατά συνέπεια θα πρέπει να περιμένουμε και πρωτοβουλίες και πίεση από την πλευρά της κυβέρνησης…