Με προίκα την ολοκλήρωση του 80% των έργων υποδομής για την υποδοχή προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, που βάση των προηγούμενων συμφωνιών υποχρεούται η χώρα μας να έχει έτοιμα μέχρι και την Παρασκευή, ξεκινάει τις επαφές του για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας

Η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δεν θα περιοριστεί στην πρόταση για την νέα συμφωνία ανάμεσα Ευρωπαϊκή Ένωση και την Μεγάλη Βρετανία, αλλά θα επεκταθεί και στην προσφυγική κρίση. 

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να προλάβει τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την χώρα μας στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων-έστω και προσωρινά. 

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, τέτοιες προτάσεις προωθούνται από τις λαϊκίστικες, ξενοφοβικές κυβερνήσεις των «νέων» χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, των οποίων οι ηγεσίες συνεδρίασαν χθες στην Πράγα. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες χώρες προσπαθούν να συμπεριλάβουν στα σχέδια τους και τις χώρες της Βαλκανικής, όπως την Βουλγαρία, την Κροατία και τα Σκόπια

Παράλληλα, η ευθεία απειλή που εξαπέλυσε μιλώντας στα «Νέα» ο αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, θορύβησε για τα καλά το Μαξίμου, που αναζητά -για ακόμη μία φορά- στήριξη από την Κομισιόν. Οι καθησυχαστικές φωνές που ακούστηκαν από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ανακούφισαν την Αθήνα, η οποία όμως προετοιμάζεται και για το χειρότερο σενάριο, φοβούμενη την όξυνση της κατάστασης στην Συρία.

Κατά την τριήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες, πέραν της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει μια σειρά από κατ’ ιδίαν συζητήσεις με ευρωπαίους ηγέτες. 

Παρότι δεν υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα επίσημη ανακοίνωση, πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν πως θα υπάρξει τριμερής συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ίσως να υπάρξει και τετ α τετ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και σε μια σειρά από συζητήσεις που θα διεξαχθούν μεταξύ ευρωπαίων ηγετών και της Τουρκία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. 

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα, η ελληνική πλευρά θα θέσει και το ζήτημα της γρήγορης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση.