του Τάσου Τσιφόρου 

Ένα ακόμη σημάδι υπέρ της άποψης ότι τα πάντα στο πολιτικό σκηνικό παραμένουν ρευστά και κάθε σενάριο πιθανό, των εκλογών μη εξαιρουμένων, αποτελούν και οι υψηλοί τόνοι που, καθημερινά, υιοθετούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσοντας δηλητηριώδης ανακοινώσεις. 

Θα νόμιζε, βέβαια, κανείς ότι η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας θα επικεντρώνεται στο μεταναστευτικό ή έστω στο ασφαλιστικό και τα λοιπά μνημονιακά μέτρα. Ωστόσο, επειδή η αντιμετώπιση και των δύο (προσφυγικές ροές, ολοκλήρωση αξιολόγησης) συνιστούν κρίσιμα εθνικά θέματα– και παράλληλα τελούν υπό την ασφυκτική παρακολούθηση των εταίρων της χώρας στο εξωτερικό – οι τόνοι ξεφεύγουν σε όλα τα υπόλοιπα, από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών μέχρι τη διαδρομή του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από την Αθήνα στην Τεχεράνη. 

Στο θέμα των τηλεοπτικών σταθμών, και παρά το γεγονός ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης περί «ταύτισης του κ. Μητσοτάκη με τη διαπλοκή» μοιάζει να αποδίδει σε κάποια τμήματα των πολιτών, η Ν.Δ. επιμένει στη σκληρή γραμμή απέναντι στον «καναλάρχη υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά», εκμεταλλευόμενη και τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τον αριθμό και το καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αργά χθες βράδυ, η Ν.Δ. χρησιμοποίησε τον Παππά εναντίον του Παππά αφού, απαντώντας σε ανακοίνωση του Υπουργού Επικρατείας σύμφωνα με την οποία στη Γερμανία λειτουργούν 5 τηλεοπτικοί σταθμοί γενικού ενδιαφέροντος και πανεθνικής εμβέλειας, η Ν.Δ. επικαλέστηκε τα όσα είχε πει ο κ. Παππάς στη Βουλή όταν και είχε αναφερθεί σε έξι (σ.σ. και όχι σε πέντε, όπως χθες) τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Αντίστοιχα υψηλοί τόνοι υιοθετούνται και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά, με τελευταία αφορμή το... γύρο της Μέσης Ανατολής στον οποίο αναγκάστηκε το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρωθυπουργό από την Αθήνα στην Τεχεράκη. Σε χθεσινή της ανακοίνωση, μάλιστα, το Μαξίμου ουσιαστικώς επιβεβαιώνει το συμβάν, καθώς αναγνωρίζεται ότι μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση εάν, νωρίτερα, το σκάφος είχε προσεγγίσει τη Ρόδο, «επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία και το οποίο μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο».