«Το ΝΑΤΟ δεν είναι ο τελευταίος μοχλός πίεσης, για να κάνει η Τουρκία τη δουλειά της», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση του newpost.gr, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα hot spots, με στόχο να έχει αυξημένες αρμοδιότητες η ευρωπαϊκή Frontex

Την ίδια στιγμή, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι είναι κορυφαία συμφωνία η εμπλοκή του ΝΑΤΟ για την αντιμέτωπιση του προσφυγικού στα παράλια της Τουρκίας. 

«Τα πλοία του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στο Αιγαίο, αλλά δεν επιχεριούν. Περιμένουν το επιχειρησιακό σχέδιο από τις Βρυξέλλες», είπε και πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ θα έχει υψηλή επίβλεψη, ώστε να μην φεύγουν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία.

«Κανένα νησί δεν εξαιρείται από την επιχείρηση του ΝΑΤΟ», διευκρίνισε.

Ο κ. Καμμένος άρχισε τη συνέντευξη Τύπου με ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν στην περάτωση του έργου των hot spots, τονίζοντας πως τα τέσσερα από αυτά είναι έτοιμα και σε πέντε ημέρες αναμένεται και το πέμπτο στην Κω.

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας:

Ηταν μια επιχείρηση αρκετά δύσκολη, αντιμετωπίσαμε αντιδράσεις σε δύο περιοχές, στην Κω και στα Διαβατά. Οι τοπικές κοινωνίες βοήθησαν στην περάτωση του έργου. Θέλω να αναφερθώ στον δήμαρχο του Λέρου που μαζί με τον πληθυσμό βοήθησαν στην περάτωση του έργου. Ευχαριστώ ττους αντιπεριφερειάρχες Σάμου και Χίου, Στον δήμαρχο και στην αντιπεριφερειάρχη Μυτιλήνης, αλλά και στα στελέχη του υπουργείου μετανάστευσης. Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στην κυρία Καραγγελή, την οποία συναντήσαμε και 24 ώρες το 24ωρο ήταν στα hotspots. Θέλω, επίσης, να πω ότι υπήρξε στενή συνεργασία και με την ΕΕ αλλά και με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 

Ιδιαιτέρως, ο υπουργός ευχαρίστησε το Χαμόγελο του Παιδιού και επισήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι τα 10.000 παιδιά που χάθηκαν. 

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, ο στρατός έχει ήδη διαθέσει 1,3 εκατ. ευρώ για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών και διάφορες υποδομές στα hot spots.

Επίσης, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες.

Μαζί του στο υπουργείο βρίσκονται οι αναπληρωτές υπουργοί Γ. ΜουζάλαςΔ. Βίτσας, Ν. Τόσκας και Π. Σγουρίδης.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στον κ. Μουζάλα και δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις ευρωπαίων υπουργών για κλείσιμο των συνόρων, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε:

Να ρωτήσετε τους ξένους υπουργούς που τα δηλώνουν και όχι τους έλληνες υπουργούς.