Κοινές δηλώσεις έκαναν μετά την συνάντησή τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας τις αμοιβαίες τους θέσεις για το προσφυγικό, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίλυση του προσφυγικού, αλλά και να αποφευχθούν κάθε είδους -exits και τον Ντόναλντ Τουσκ να διαμηνύει ότι δεν είναι λύση η έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι αποφάσεις που έχουμε λάβει, όπως η προσπάθεια για μείωση των ροών από την Τουρκία και η εντατικόποιίση των επιχειρήσεων κατά των διακινητων στην Τουρκία.

Συμφωνήσαμε για την ενίσχυση της Frontex, την αναβάθμιση διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής στην Ελλάδα, αλλά και επανεισδοχής στην Τουρκία και βεβαίως της μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη. 

Συζητήσαμε για την απόφαση του ΝΑΤΟ δραστηριοποίηση στην περιοχή, για την υποβοήθηση του εντοπισιμού των διακινητών και για το πόση  σημασία έχει η συνεργασία με τη Frontex. Υπογράμμισα στον πρόεδρο Τουσκ ότι τούτη την ώρα που η Ευρώπη είναι μπροστά σε προκλήσεις υπάρχουν δύο προσεγγίσεις:

Μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση, για την ιδεολογία, την πολιτική.

Και από την άλλη μεριά, μια αντιευρωπαϊκή που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του.

Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη οικογένεια. Η κυβέρνηση της χώρας έχει δώσει έναν μεγάλο αγώνα για να δώσουμε μάχη στην κατεύθυνση της περισσότερης Ευρώπης.

Όπως πρόσθεσε: ''Υπάρχει μια σειρά από χώρες προβάλουν την θέση ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη, με τείχη και κλείσιμο συνόρων. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε ότι έχουμε προχωρήσει στην κατασκευή στα νησιά και στην μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα, έχουν γίνει ανακοινώσεις.  Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε προχωρήσει αρκετά αλλά αυτό δεν αρκεί''.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

Ο αγώνας θα είναι καθημερινός, να αναδεικνύουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Πρέπει να απαντήσουμε στις προσκλήσεις με ενότητα. 

Δεν είναι περίοδο για exits. Είναι περίοδος να ενώσουμε δυνάμεις και θέλω να ελπίζω ότι όλοι οι εταίροι θα βοηθήσουν να ξεπερασουμε τρεις παράλληλες κρίσεις: Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφαλείας. Για να γυρίσει σελίδα η Ευρώπη προς τα εμπρός.

Από την πλευρά του ο κ. Τουσκ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και επεσήμανε ότι η έξοδος από την Σένγκεν δεν είναι λύση:

Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό που με κάλεσε στην ΑΘήνα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλει να δει ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης που είναι συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρώπη και η προσφυγική κρίση.
Πολλά έχουν βρεθεί στο τραπέζι. Προσπαθούμε να βρούμε λύσει και για το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να πάει πίσω στις ευρωπαϊκές του αξίες. 
Εχουμε συγκλίνει με τον κ. Τσίπρα στις ευρωπαϊκές απόψεις μας.

Η κρίση για το μεταναστευτικό τεστάρει τα όρια της Ευρώπης. Είναι από τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουν λάβει υποψηφιότητα για Νόμπελ. Η Ελλάδα δεν προκάλεσε αυτή την κρίση.
Η έξοδος από την Σένγκεν δεν είναι λύση. Δεν λύνει προβλήματα. Δεν τερματίζει τον πόλεμο στην Συρία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. 

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε αισιόδοξος για την πορείας της πρώτης αξιολόγησης, προσθέτοντας, σε σχέση με το προσφυγικό ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ποιες είναι οι διαστάσεις της κρίσης, οι αιτίες αλλά και πως θα μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα.

 Ο κ. Τουσκ κατέληξε:

Για το μεταναστευτικό ελπίζουμε να γίνει ειρήνη στη Συρία. Η Ευρώπη αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Μετά το ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα είμαι πιο αισιόδοξος ακόμα και για το θέμα της αξιολόγησης.

Η επίσκεψη του κ. Τουσκ πραγματοποιείται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό και την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, στο περιθώριο της οποίας ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές με ευρωπαίους ηγέτες.