Το προσφυγικό και η σύνοδος Κορυφής, η πορεία των hotspots, το αγροτικό και οι προτάσεις, αλλά και η συμφωνία ήταν σήμερα τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε ότι ''η Ελλάδα θα υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε τον Αύγουστο, αλλά δεν κάνει βήμα πέρα από αυτά''. 

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη:

Η Ευρώπη βρίκσεται σε στρατηγικό  σταυροδρόμι και οφείλει να αντιμετωπίσει τις προσκλήσεις. Στην σύνοδο της Πέμπτης θα επιμείνουμε ότι τα προβλήματα λύνονται με την επιμονή στο στρατηγικό στόχο της ενοποίησης.

Θα ενημερώσουμε τους εταίρους ότι η Ελλάδα είναι στην τελική φάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Στη μεγάλη αυτή κρίση πρέπει όλοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και έχουν υποσχεθεί.

Όπως πρόσθεσε ''προϋποθεση είναι να εργαστούν όλα τα κράτη μέλη και να απομακρυνθούν οι ακραίες φωνές. Το κλειδί για την διαχείριση είναι η Τουρκία και όχι η Ελλάδα. Ρόλο θα παίξει η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ για τον εντοπισμό των διακινητών. Θα υπάρξει τριμερής συνάντηση με Γερμανία και Τουρκία και διευρυμένη 11μελης με τις υπόλοιπες χώρες''.

«Το ΝΑΤΟ προβλέπεται να δραστηριοποιείται στα παράλια της Τουρκίας και να δίνει πληροφορίες, ώστε να επιστρέφουν προς την Τουρκία οι μεταναστευτικές ροές», είπε και πρόσθεσε:

Θα επιχειρεί όπως η Frontex, δεν θα επιχειρεί στην ανατολική πλευρά των ελληνικών νησιών

Σε σχέση με τους αγρότες η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε:

Ήταν εξαιρετικά θετική η ενέργεια των αγροτών. Είχαμε τρεις κρούσεις από τους αγρότες. Μία στις 10 και στις 15 Φλενάρη. Το κομμάτι των αγροτών που αντποκρίνεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι πλέον πλειοψηφικό. Καλούμε όσους βρίσκονται από την άλλη πλευρά να μην παρασύρεται από σκοπιμότητες. Μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες θα γίνει διάλογος. 

Την ίδια στιγμή, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στα ''καλά νέα από το μέτωπο της οικονομίας'', κάνοντας λόγο για τα θετικά στοιχεία του προϋπολογισμού. 

Τα στοιχεία εκτέλεσης είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις με το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι 1,193 δισ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση, όπως τόνισε η κ. Γεροβασίλη ''η επικοινωνία με τους θεσμούς είναι διαρκής. Εχουμε βασιμή αισιοδοξία ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν, ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίσει τον βηματισμό προς την έξοδο από την κρίση''. 

Ακραίες φωνές δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες. Επαναλαμβάνω για άλλα μια αφορά: Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να την υλοποιήσει, αλλά δεν πάει ούτε ένα βήμα πέρα από αυτή.

Για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε:

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι στιγμής έχει τηρηθεί, έχουμε βάσιμη ελπίδα ότι θα επιστρέψουν σύντομα, εντός των χρονικών πλαισίων των συμφωνηθέντων.Η κυβέρνηση δίνει μεγάλο αγώνα για να κλείσει γρήγορα και επιτυχώς η αξιολόγηση και να περάσουμε στη διευθέτηση του χρέους. 

Η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε, επίσης, ότι την Παρασκευή και το Σάββατο θα ψηφιστούν κάποια μέτρα του παράλληλου προγράμματος, ενώ σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες, τόνισε ότι ''η διαδικασία έχει δρομολογηθεί, ολοκληρώνονται τα τεύχη της δημοπράτησης. Η αντιπολίτευση θα προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στον ελληνικό λαό αν συντασόσταν με αυτή την προσπάθεια''