του Πάνου Ρασσιά 

Για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει ξεκινήσει επιχείρηση η ΝΔ να ρίξει γέφυρες σε δύο μέτωπα. Προς το εξωτερικό και τους ευρωπαίους εταίρους και προς το εσωτερικό και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Σχετικά με το πρώτο, ο πρόεδρος της ΝΔ τρέχει ήδη μια «ευρωπαϊκή εβδομάδα» που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα με το working breakfast που είχε με τους 27 πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. και συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Μητσοτάκης θα προσγειωθεί στη Βελγική πρωτεύουσα λίγο πριν τις 9 το βράδυ, καθώς αύριο το πρωί ξεκινά κύκλο συναντήσεων με τους ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής της Κομισιόν, του ευρωκοινοβουλίου και του ΕΛΚ, στη Σύνοδο του οποίου θα συμμετέχει την Πέμπτη. Χθες πάντως από την Αθήνα φρόντισε να στείλει μήνυμα προς τους εταίρους μας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στο ενδεχόμενο που του ασκηθούν πιέσεις να στηρίξει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Το επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η ΝΔ έχει τις δικές της σαφείς προτάσεις για όλα τα ζητήματα, από το ασφαλιστικό μέχρι το προσφυγικό και πως επίσης σε καμία χώρα της Ευρώπης, δεν υπάρχουν δύο πλειοψηφίες, μία για τα εύκολα και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης μία για τα δύσκολα νομοσχέδια.  

Εβρισκόμενος στις Βρυξέλλες πάντως ο κ. Μητσοτάκης θα έχει στραμμένο το βλέμμα και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς έπειτα και από την αποκάλυψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε σχέδιο πτήσης στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να μην προσγειωθεί στη Ρόδο για ανεφοδιασμό έπειτα από απαίτηση της Τουρκίας (γεγονός που το παραδέχθηκε και το Μαξίμου), η ανησυχία στη ΝΔ είναι έντονη για τις κυβερνητικές επιλογές στα εθνικά θέματα και στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. 

Στο εσωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να χτίσει διαύλους επικοινωνίας με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς τους οποίους αφορούν πρωτίστως τα ζητήματα της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή συνάντηση με τη ΓΣΕΕ όπου διαπιστώθηκε ένα κλίμα σύμπλευσης, όπως φάνηκε και από τις δημόσιες δηλώσεις των δύο πλευρών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης, στο προεδρείο της ΓΣΕΕ δεν έδωσε δεσμεύσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν και κινήθηκε στη γραμμή «αλήθεια και ειλικρίνεια». Στο γαλάζιο επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία, καθώς ήταν εμφανής η συμφωνία για συζήτηση από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, καθώς όπως τονίστηκε και από τους δύο, το παρόν σχέδιο νόμου δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σκληρό φορολογικό χωρίς σχεδιασμό.