Μετά το Grexit και το Graccident, έναν νέο όρο εισάγει στον ευρωπαϊκό διάλογο η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία τονίζει σήμερα ότι ο Τσίπρας φοβάται ενδεχόμενο Schexit», δηλαδή έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Η Bild αναφέρεται στην ολοένα και αυξανόμενη πίεση ευρωπαϊκών κρατών με αιχμή το προσφυγικό και τις απειλές για κλείσιμο των συνόρων, προβάλλοντας τις σοβαρές ελλείψεις της χώρας μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται υπό ολοένα και αυξανόμενη πίεση από την ΕΕ. Αιτία: ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να θέσει υπό τον έλεγχό της τις ροές των προσφύγων».

«Ο Τσίπρας πασχίζει τώρα να αποτρέψει τον επικείμενο αποκλεισμό της χώρας του από τη ζώνη των χωρών της Σένγκεν» αναφέρει το δημοσίευμα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις βρυξέλλες για το μεταναστευτικό και τη συνάντηση Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τη σημερινή συνάντηση του έλληνα πρωθυποουργού στην Αθήνα με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Δίνουμε το προσφυγικό, παίρνουμε το ασφαλιστικό

Την ίδια ώρα, η Die Welt συνδέει το προσφυγικό με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και περικοπών που καλείται να εφαρμόσει η Αθήνα ενόψει της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι η Άγκελα Μέρκελ θα φανεί υποχωρητική. 

Όπως επισημαίνει «ενώπιον της προσφυγικής κρίσης ο έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει να επιδείξει υποχωρητικότητα η Kαγκελάριος στη διαμάχη γύρω από τις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, ενδέχεται να απατάται», εκτιμά η εφημερίδα του Βερολίνου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εξακολουθεί να ισχύει για τη γερμανική κυβέρνηση η αρχή της χρηματοδότησης έναντι δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις.

Επικαλούμενη κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης η Die Welt σημειώνει ότι «οι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό, γι' αυτό και δεν ζήτησαν σε καμία συνάντηση με μέλη της γερμανικής κυβέρνησης κάποια συμφωνία τύπου ''πρόσφυγες έναντι ηπιότερων όρων''». Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν πολλές υποθέσεις:

Ότι θα λυγίσει η Μέρκελ, ότι θα υποχωρήσει ο Τσίπρας. Η καγκελάριος χρειάζεται τη βοήθεια των Ελλήνων προκειμένου να λειτουργήσει το σχέδιό της για την προσφυγική κρίση χωρίς να κλείσουν τα σύνορα εντός της Ευρώπης. Ο Τσίπρας χρειάζεται πάνω από όλα τη Μέρκελ εάν θέλει να λάβει τον Ιούλιο δισεκατομμύρια ώστε να εξοφλήσει τα χρέη του.