Μίνι σύνοδο με 10 ηγέτες της ΕΕ και τον τούρκο πρωθυπουργό συγκαλεί για το προσφυγικό ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που θα συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση, που θα προηγηθεί εκείνης της μεγάλης τραπέζης, θα είναι οι: Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία.

Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, στόχος της συνάντησης είναι η εξέταση, σε έναν δεύτερο γύρο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, του πακέτου μέτρων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και οι δυνατότητες περιορισμού του αριθμού των προσφύγων από την Τουρκία που εξακολουθεί να παραμένει σε δραματικά επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική κρίση θα πραγματοποιηθεί, όπως έγινε γνωστό χθες και τριμερής συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κατά τη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος το προσφυγικό, όπως επίσης και η υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας για περιορισμό των ροών προς την Ευρώπη. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Την πρώτη, "μίνι" Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό είχε καλέσει ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν στις 17 Δεκεμβρίου, πριν από την έναρξη της τότε τακτικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.