Με τις θέσεις της ΝΔ στη βαλίτσα του αναχωρεί για την Ευρώπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να «πείσει» τους Ευρωπαίους ότι υπάρχει άλλο μίγμα πολιτικής που οδηγεί την χώρα εκτός κρίσης.

Το κύριο χαρακτηριστικό των θέσεων Μητσοτάκη είναι οι μεταρρυθμίσεις και η προσήλωση που οφείλει να έχει κάθε ελληνική κυβέρνηση σε αυτές. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταφέρει στους Ευρωπαίους ηγέτες εντός και εκτός του ΕΛΚ τις προτάσεις του για το ασφαλιστικό το δημοσιονομικό κενό και την αξιολόγηση αλλά και το προσφυγικό.

Οι προτάσεις Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό έχουν άλλωστε φτάσει στην Ευρώπη αφού τις παρουσίασε πρόσφατα στο ελληνικό κοινοβούλιο με σημαντικότερη αυτή της μη μείωσης των κύριων συντάξεων.

Για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και της επικείμενης αξιολόγησης ο κ Μητσοτάκης θα αναφέρει ότι όσο αυτή καθυστερεί ο λογαριασμός «αυξάνεται» για την χώρα μας , θα αποκλείσει ωστόσο την όποια αναγκαιότητα εγείρεται από την πλευρά των δανειστών για επιπρόσθετα μέτρα πέραν των όσων απορρέουν από την συμφωνία του καλοκαιριού.

Κατηγορηματικός θα εμφανιστεί ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό ζήτημα. Η ΝΔ δια του προέδρου της θα διαφωνήσει ευθέως με τις ακραίες φωνές και λύσεις που προτείνουν οι λεγόμενοι «σκληροπυρηνικοί» Ευρωπαίοι και θα ζητήσει από τους εταίρους ουσιαστικότερη βοήθεια .Η συνδρομή των εταίρων στην πράξη , σύμφωνα με πηγές στη ΝΔ , είναι η οικονομική βοήθεια προς την χώρα μας για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της , η απομόνωση των ακραίων φωνών και τέλος η πίεση προς την Τουρκία για την τήρηση των συμφωνιών ελέγχου και ταυτοποίησης των προσφύγων αλλά και επανεισδοχής.

Μπαράζ συναντήσεων με την ηγεσία της ΕΕ

Επαφές για την οικονομία και το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες όπου μεταβαίνει από το βράδυ για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τον τέως πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και με τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο

Επίσης, αύριο Τετάρτη θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Βερχόφσταντ, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον αντιπρόεδρο της ΕΕ για τον Ευρωκοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον αντιπρόεδρο της ΕΕ για την Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν και την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κτέτσου.

Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντολ, την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκέιτε Βέστεϊγιερ και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.