Επίσκεψη στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα, αλλά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ε. Αποστολάκη, τονίζοντας στην διάρκειά της ότι ''η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο: 

Θέλω να συγχαρώ τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, αλλά και τους στρατεύσιμους, με τους οποίους μέσα σε δέκα μέρες, υπό την καθοδήγηση των Αρχηγών των Επιτελείων και του Υποστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου, που έχει αναλάβει τον γενικό συντονισμό σε όλη την Ελλάδα, καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτό το χώρο που βλέπετε, ο οποίος καλύπτει όλες τις ανάγκες που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκλήθησαν να πραγματοποιήσουν αυτό το έργο και το πραγματοποίησαν.

Αυτό είναι ένα δείγμα του πώς θέλουμε να είναι σε τελική φάση όλα τα relocationcenters και τα hotspots που έχουμε αναλάβει. Όπως είπα και το πρωί, τα τέσσερα από τα πέντε hotspots είναι λειτουργικά και έτοιμα να δεχθούν πρόσφυγες.

Το ένα relocationcenter, όπως βλέπετε, είναι στο 100% των δυνατοτήτων του, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν προχωρήσει παράλληλα δύο χώροι και είναι έτοιμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες που θα προωθηθούν, όπως προβλέπεται, μετά από 24 ώρες διαμονής στα hotspots.

Ο κ. Καμμένος, ευχαρίστησε, επίσης, τόσο τον Δημήτρη Βίτσα, όσο και τον Δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, ο οποίος, όπως ανέφερε, μαζί με τον Δήμαρχο Λέρου, με τους Αντιπεριφερειάρχες και την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, που πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια

Όπως συμπλήρωσε:

Υπάρχουν όλες εκείνες οι συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής, αλλά και σωστής κατανομής, γιατί ο Στρατός θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη της λειτουργίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου οι πρόσφυγες που θα έρθουν εδώ να θυμούνται την Ελλάδα ως τη χώρα όπου γεννήθηκε η λέξη φιλοξενία.

Την ίδια στιγμή, μίλησε και για την απώλεια... εκμετάλλευσης των προσφύγων, καθώς πλέον έχουν ένα χώρο για να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους, να αγοράζουν νερό σε χαμηλές τιμές και να έχουν φαγητό πιστοποιημένο με ISO από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας τα θρησκευτικά χαρακτηριστικά της τροφής του καθενός.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο:

Εμείς, ως Ένοπλες Δυνάμεις, όταν ολοκληρώσουμε το έργο μας, θα παραδώσουμε αυτές τις εγκαταστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Αυτή η πολιτική της Ελλάδος, που πλέον απέδειξε στην πράξη ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η τελευταία συμφωνία στο ΝΑΤΟ, η οποία ουσιαστικά λύνει το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη, θεωρώ ότι είναι οι τελευταίες πράξεις μιας τραγωδίας που ζήσαμε στο Αιγαίο.

Αυτό που μας απασχολεί ακόμα είναι το θέμα των παιδιών και για αυτό το λόγο, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχουμε ήδη προχωρήσει σε ενέργειες για την προμήθεια μηχανισμού βιομετρικής ταυτοποίησης των παιδιών και παρακολούθησής τους, διότι δεν επιτρέπεται να έχουν χαθεί 10.000 παιδιά.