current views are: 2

16 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση15:20

Απορρίπτουν κλείσιμο συνόρων Μέρκελ και Γιουνκέρ

Δύο στρατόπεδα φαίνεται πως διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού.

Δημοσίευση 15:20’

Δύο στρατόπεδα φαίνεται πως διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού.

Δύο στρατόπεδα φαίνεται πως διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού. Από τη μία είναι η Κομισιόν, μαζί με τη Γερμανία που αντιτίθενται σφόδρα στο κλείσιμο των συνόρων και το «ξήλωμα» της Ζώνης Σένγκεν και από την άλλη οι χώρες του «Βίσενγκαρντ» (Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία), που όχι μόνο ζητούν σκληρή γραμμή στο ζήτημα, αλλά ήδη προετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια, προεξοφλώντας πως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για την ελαχιστοποίηση των προσφυγικών ροών θα αποτύχει.

Εξοργισμένη από τη στάση των τεσσάρων, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (η οποία σημειωτέων έχει να αντιμετωπίσει αντίστοιχες πιέσεις από τα δεξιά του κόμματός της), διαμηνύει όπου σταθεί και όπου βρεθεί πως η λύση δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων, ενώ σήμερα έδωσε τον τόνο, προαναγγέλλοντας σκληρή αντιπαράθεση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. «Θα παλέψω με όλη μου τη δύναμη ώστε την Πέμπτη και την Παρασκευή να υιοθετηθεί η λύση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα συζητηθούν νέες ποσοστώσεις κατανομής προσφύγων ανά χώρα – μέλος της ΕΕ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αστείο δεδομένου ότι λιγότεροι από 1.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί με βάση τα ήδη ισχύοντα ποσοστά.

Κεντρικό ζήτημα, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, θα είναι αντιθέτως κατά πόσον η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το πρόβλημα της μετανάστευσης ή εάν οι 28 χώρες θα καταφύγουν σε κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας – ΠΓΔΜ και Ελλάδας – Βουλγαρίας, με όλες τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση για την χώρα μας, την ΕΕ και τη Ζώνη Σένγκεν.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις της καγκελαρίου στην εφημερίδα Stuttgarder Zeitung, που έκανε λόγο για αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά, σχολιάζοντας τα σχέδια περί κλεισίματος των συνόρων. «Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», απάντησε η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα αν «η ταμπέλα “STOP” θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», τόνισε.

Ταυτόσημη ήταν και η θέση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επεσήμανε σήμερα πως δεν είναι θιασώτης των κλειστών συνόρων, και σχολίασε δεικτικά πως ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν πάρει στο προσφυγικό «τον κακό δρόμο».

Το «σχέδιο Β» των τεσσάρων του «Βίσεγκαρντ» εξοργίζει την ΕΕ

Όλα αυτά συμβαίνουν δύο ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, με τις χώρες του «Βίσενγκαρντ» (Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία) να ετοιμάζονται να προσέλθουν με σκληρή γραμμή για το θέμα.

Χθες, πραγματοποιήθηκε σύνοδος των πρωθυπουργών των τεσσάρων χωρών και σε δηλώσεις του μετά τις διαβουλεύσεις, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, έδωσε τον τόνο. Εκτίμησε πως η Τουρκία και η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρουν να ανασχέσουν τις μεταναστευτικές ροές στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας μάλιστα την ανάγκη να υπάρξει ένα «σχέδιο Β» που θα προστατεύει τα σύνορα της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.

«Ελπίζουμε το σχέδιο δράσης που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία να λειτουργήσει. Και θα ήθελα να με εκπλήξουν ευχάριστα οι Έλληνες εταίροι μας», είπε ο Φίτσο.

«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι κάπως απαισιόδοξος», πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι επί τάπητος τέθηκε ένα «σχέδιο Β», το οποίο αφορά την εξασφάλιση των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση των ηγετών της V4 στην Πράγα, τα κεντροευρωπαϊκά κράτη προειδοποίησαν εναντίον των «νέων διαχωριστικών γραμμών» στην Ευρώπη και κάλεσαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

 


σχετικα αρθρα